Waarom de inzamelingsactie voor Syrië mislukte

Jeroen Pauw tijdens de uitzending 'S.O.S. Syrië!', dat vooral informatief van aard was. Ditmaal geen belpanel. Beeld Screenshot Uitzending Gemist
Jeroen Pauw tijdens de uitzending 'S.O.S. Syrië!', dat vooral informatief van aard was. Ditmaal geen belpanel.Beeld Screenshot Uitzending Gemist

Nederlanders hebben tot nu toe 1,2 miljoen euro gestort op giro 555 voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Dat meldden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gisteren, een week na de start van de actie.

Bij het bedrag zijn ook de donaties opgeteld die maandagavond binnenkwamen tijdens de speciale tv-actie 'S.O.S. Syrië!', van de EO en Vara. Daarin werden kijkers opgeroepen geld te storten op giro 555. Ook werd aandacht gevraagd voor de hulpverlening aan de miljoenen vluchtelingen in het land. Bovenop het ingezamelde bedrag heeft minister Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) tijdens de uitzending vier miljoen euro extra toegezegd voor hulp aan de slachtoffers.

Het ingezamelde geld gaat naar noodhulp, zoals medische zorg, eten, drinkwater en tenten. De helft van de noodhulp wordt verleend binnen Syrië, de andere helft gaat naar noodhulp voor vluchtelingen in de buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije.

Haïti
Naar de 'sobere' tv-actie keken maandag 347.000 Nederlanders. Daarmee viel de uitzending buiten de top-25 van best bekeken tv-programma's. De vorige nationale tv-actie voor giro 555, voor slachtoffers van de aardbeving in Haïti in 2010, had met ruim 2 miljoen kijkers en een opbrengst van ruim 41 miljoen euro, aanzienlijk meer succes. De opbrengst werd destijds door minister Bert Koenders verdubbeld naar een totaalbedrag van 83,4 miljoen euro.

Ondanks de relatief lage opbrengst tot nu toe, zijn de Samenwerkende Hulporganisaties tevreden. "We zijn blij met elke euro. Vanwege het informatieve format van de tv-actie, verwachtten we bovendien ook geen torenhoge kijkcijfers. We hebben bewust gekozen voor een journalistiek informatief programma, en niet voor een show met een groot belpanel en artiesten. De situatie in Syrië is complex: dat vroeg om een programma met duidelijke uitleg", zegt Martin de Beer, woordvoerder van de Syrïe-actie van SHO.

Actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi hoopt dat mensen blijven doneren. "Hulp voor de slachtoffers is hard nodig. Het aantal slachtoffers stijgt met de dag. Wij hopen dat ook de komende tijd nog veel meer mensen geld overmaken op giro 555." Met advertenties, banners en spotjes roept de organisatie mensen op om de actie te steunen. Het gironummer blijft voorlopig geopend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden