Waarom betwijfeld wordt of de memo's over Trump waar zijn

Beeld anp

Nieuwszender CNN onthulde afgelopen nacht het bestaan van een pakket aan - ongeverifieerde - geheime memo's, waaruit blijkt dat Rusland informatie zou bezitten die de aanstaande president in verlegenheid kan brengen. Maar er is voldoende reden om te twijfelen aan het waarheidsgehalte van de documenten.

Het dossier, bestaande uit 35 A4'tjes met elk het stempel 'Vertrouwelijk' erop, circuleerde al een aantal maanden in Washington. Verspreid door tegenstanders van Trump was het bekend bij congresleden, journalisten en de inlichtingendiensten. Al die tijd werd er niet over bericht, voornamelijk omdat ze niet zeker wisten of het waar was. Tot CNN afgelopen nacht onthulde dat de inlichtingendiensten Trump vrijdag informeerden over het bestaan ervan.

Het bericht van CNN, waarin alleen een twee A4'tjes tellende samenvatting werd beschreven, bleek voor andere media de gewilde nieuwsaanleiding om erover te berichten. Nieuwswebsite BuzzFeed publiceerde kort daarna het gehele dossier. Volgens eigen zeggen 'zodat Amerikanen zelf kunnen beslissen wat ze vinden van de geruchten over de aanstaande president, die in de hoogste kringen van de Amerikaanse regering circuleren'.

Twijfelachtig

Het dossier is afkomstig van een voormalig Britse MI6-spion die nu in Rusland werkt als consultant. Tijdens de verkiezingscampagne verzamelde hij in opdracht van Republikeinse tegenstanders van Trump zoveel mogelijk belastende informatie over de kandidaat. Later deed hij hetzelfde voor de Democraten. Hoewel ze binnen een mum van tijd de mondiale media beheersten, zijn er diverse redenen om aan zijn memo's te twijfelen.

De CNN heeft bericht dat inlichtingendiensten, waaronder de FBI en de CIA, de oud-spion en zijn bronnen de afgelopen maanden hebben doorgelicht. Ze vonden hem, gezien zijn eerdere activiteiten, geloofwaardig genoeg om op dit moment een deel van de informatie aan Trump en Obama te geven. Maar hoewel ze het serieus nemen, hebben ze tot op heden nog geen van de memo's kunnen verifiëren. Althans, voor zover dat publiekelijk naar buiten is gebracht.

Daarnaast bevatten de memo's ook opzichtige onjuistheden. Het hele dossier wordt er gepraat over een bedrijf genaamd "Alpha Group", terwijl het Alfa Group heet. Daarnaast wordt over de nederzetting Barvikha, gelegen net buiten Moskou, gezegd dat het is "bestemd voor de huizen van overheidsfunctionarissen en hun metgezellen." Hoewel het een sjieke woonwijk is, zijn er helemaal geen restricties voor wie zich daar wel of niet mag vestigen.

'Golden shower'

Wat staat er eigenlijk precies in die ongeverifieerde memo's? Hieronder een paar punten uit het dossier dat BuzzFeed op haar website publiceerde:

- Russische autoriteiten hebben Donald Trump de afgelopen vijf jaar geholpen in zijn race naar het presidentschap. Zijn campagne werd ondersteund én georkestreerd door de Russische president Vladimir Poetin. Het Kremlin heeft Trump en zijn team van waardevolle informatie over zijn tegenstanders, waaronder Hillary Clinton, voorzien.

- Trump zou in 2013 in de presidentiële suite van het Ritz Carlton Hotel hebben overnacht, dezelfde kamer waar eerder ook president Obama ("Hij haat hem", aldus de memo) en zijn vrouw verbleven. Hij zou het bed hebben 'ontheiligd', door een aantal prostituees te betalen om er overheen te plassen; de zogenoemde 'golden shower'.

- Van diverse medewerkers van Trump wordt beweerd dat zij nauwe banden onderhouden met het Kremlin. Trumps adviseur Carter Page zou meerdere bijeenkomsten in het Kremlin hebben bijgewoond en zijn advocaat Michael Cohen zou in Praag meerdere afspraken hebben gehad met Kremlin-functionarissen.

- De Russische inlichtingendiensten zouden jarenlang een dossier over Hillary Clinton hebben bijgehouden, met daarin gesprekken die zijn afgeluisterd tijdens haar bezoeken aan Rusland. Het dossier zou tegenstellingen in haar politieke posities aantonen, maar bevat volgens de memo's geen 'beschamend gedrag'.

- Trumps 'onorthodoxe' gedrag in Rusland heeft de Russische autoriteiten genoeg materiaal heeft opgeleverd om hem af te persen. Er zou daarnaast in oktober teleurstelling zijn geweest, zowel in Rusland als bij Trump, omdat de hack van de Democratische partij en de gelekte emails van Clinton geen grotere impact hebben gehad op de presidentsrace.

'Politieke heksenjacht'

Of ze nou waar zijn of niet, de beweringen die in de memo's worden gedaan, raken een gevoelige snaar. Donald Trump ventileerde afgelopen nacht tot aan vanmiddag zijn woede via zijn Twitteraccount. Hij zei: "Nep nieuws - Een volledige politieke heksenjacht!", later gevolgd door: "Inlichtingendiensten zouden dit nepnieuws nooit publiekelijk hebben mogen laten lekken. Een laatste aanval op mij. Leven wij in Nazi-Duitsland?" Bekijk onderaan dit artikel Trumps volledige woedeuitbarsting.

Moskou ontkent overigens dat het ook maar iets te maken heeft met de memo's, zo liet Dmitry Peskov, woordvoerder van Poetin, woensdagmiddag weten. "Dit is duidelijk een poging om onze bilaterale banden te schaden. Het Kremlin doet niet aan het verzamelen van compromitterende informatie, dat is pulp fictie. We zouden dit met humor moeten benaderen, maar er zit een bedroevende kant aan. Er zijn mensen die deze heksenjacht (Een term die Trump ook regelmatig gebruikt, red.) gaande houden."

Persconferentie
Vandaag om 17.00 uur Nederlandse tijd geeft Trump zijn eerste persconferentie sinds zijn uitverkiezing tot president van de Verenigde Staten. Van tevoren werd verwacht dat de bijeenkomst voornamelijk over Rusland, Obamacare en de aanstelling van zijn schoonzoon als "senior advisor to the president" zou gaan. Maar deze onderwerpen dreigen nu te worden ondergesneeuwd door het laatste nieuws over de memo's. Lees een verslag daarvan, en later een analyse, vanavond op trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden