Onderwijsstaking

Waarom basisschooldirecteur Jessica Geldof woensdag toch gaat staken

Jessica Geldof: ‘Het werkt hier niet zoals in het bedrijfsleven.’

Na een chaotisch weekeinde gaat de onderwijsstaking toch door. Het akkoord tussen onderwijsbond Aob en minister Arie Slob was voor veel basisscholen niet overtuigend genoeg. Ook in de klassen OBS Jules Verne in Utrecht is woensdag daarom geen leerkracht te vinden.

Nog voor de lessen maandagochtend beginnen, is basisschooldirecteur Jessica Geldof al druk aan het mailen. De boodschap aan alle ouders: de onderwijsstaking van woensdag gaat door, de deuren van OBS Jules Verne blijven dicht.

“Toen vrijdag bekend werd dat de onderwijsbond een akkoord had gesloten met minister Slob, ontplofte de whatsappgroep van ons team”, vertelt Geldof als de laatste bel is gegaan. De onderwijsbond had 460 miljoen euro binnengesleept en liet opgetogen weten dat de staking van de baan zou zijn.

Rode lap

Maar op de leraren-app van de school in de Utrechtse wijk Ondiep klonk een ander geluid. “Het geld van de minister is eenmalig, geen structurele verhoging van het budget”, zegt ze. “Dat werkte echt als een rode lap op mijn team.”

Al snel werd besloten dat de school toch gaat staken. En onder druk van leerkrachten door het hele land heeft de onderwijsbond zich weer achter de staking gesteld.

Want aan eenmalig geld hebben scholen als de Jules Verne vrijwel niets, legt Geldof uit. De problemen zijn structureel: te weinig personeel voor te veel kinderen. Komend schooljaar heft de buurtschool een van de acht klassen op. Met als gevolg dat de andere klassen van gemiddeld 22 naar gemiddeld 27 kinderen per klas gaan.

“Dat is voor elke school veel, maar voor een school in een wijk als Ondiep is dat niet te doen”, zegt Geldof. Relatief veel kinderen op de school hebben extra begeleiding nodig vanwege problemen thuis of een taalachterstand.

Werkdruk

Voor extra zorg is er nu nog een interne begeleider, die wordt betaald uit een potje om de werkdruk te verlagen. “Maar in januari vertrekt die”, zegt Geldof teleurgesteld.

Een opvolger vinden bleek onmogelijk. Op een vacature die al sinds september openstaat, kreeg de school nul reacties. De enige kandidaat die geïnteresseerd leek, haakte af omdat de school in Ondiep staat. “Het werkt hier niet zoals in het bedrijfsleven, waar ze dan mensen kunnen lokken met een laptop en drie schalen omhoog.”

Het wegvallen van de interne begeleider zorgt voor nog een probleem op de school. “Nu vangen we een zieke vaak op door onze interne begeleider voor de klas te zetten. Maar dat kan vanaf januari ook niet meer.”

Zieke leerkrachten

Dus heeft de directeur vorige week de ouders laten weten dat het in het nieuwe jaar vaker voor zal komen dat de school klassen naar huis moet sturen als een leerkracht ziek is.

“Natuurlijk kun je ook met eenmalig geld de werkdruk iets verlichten”, geeft Geldof toe. “Ik kan bijvoorbeeld inzetten op digitalisering en nieuwe laptops kopen.”

Maar een waterdichte oplossing met eenmalig geld is het nooit. “Voor de software moeten we elk jaar betalen, ook daarvoor is weer structureel geld nodig.” 

Dus zit er maar een ding op: de ouders mailen dat de staking doorgaat.

Lees ook: 

Nog meer geld voor het onderwijs? Eerst maar eens dit bedrag opmaken, zegt de coalitie

Met het besluit van de onderwijsbonden om woensdag tóch te gaan staken, hebben ze nog geen extra geld bij het kabinet losgeweekt. En dat zit er voorlopig ook niet in.

Lerarenstaking gaat woensdag toch door, Slob: afspraak is afspraak

Onderwijsvakbonden AOb en CNV Onderwijs willen dat er woensdag toch gestaakt gaat worden in het onderwijs. AOb maakte dat bekend na crisisberaad zondagochtend op het hoofdkantoor in Utrecht, CNV Onderwijs sloot zich later op de dag aan bij die oproep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden