Waarom atheïstische huwelijken langer duren dan christelijke

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het huwelijk is de hoeksteen van de samenleving, zeker in christelijke kringen. Toch komen echtscheidingen vaker voor in conservatieve christelijke kringen, dan in atheïstische.

'Het traditionele huwelijk ligt onder vuur van duistere krachten zoals feminisme, homoseksualiteit en goddeloosheid. Maar het geloof redt zowel de ziel als het huwelijk. De familie die samen bidt blijft bij elkaar, is een leus die in veel Amerikaanse kerken te vinden is'. Dat schrijft journalist Valerie Tarico op de site Salon.com.

Toch blijkt uit onderzoek dat echtscheidingen vaker voorkomen onder conservatieve christenen dan bij progressieve christenen en atheïsten. En het was geen toevalstreffer, ook een tweede onderzoek liet dezelfde resultaten zien. 33 procent van de huwelijken van evangelicale christenen eindigt in een scheiding, tegen over 30 procent van de huwelijken die zijn gesloten door mensen die zeggen niet in God te geloven. Bovendien blijkt de Amerikaanse biblebelt de hoogste echtscheidingscijfers te hebben. Wat is er aan de hand?

Morele problemen
Kerkengemeenschappen zijn hechte gemeenschappen, waar scheiding morele problemen kan opleveren. Hoe kan het dan dat juist in die kringen de meeste echtscheidingen voorkomen?

De realiteit is complex: hoewel echtscheiding volgens de kerk zondig is, is de kerkelijke leer juist onbedoeld ook de oorzaak van veel scheidingen. Soms worden huwelijken gesloten om een nog groter kwaad te voorkomen: abortus. Kerken stimuleren stellen om jong te trouwen en om de 'familieplanning aan God over te laten'. Vrouwen die op jonge leeftijd kinderen krijgen, hebben minder kans om zich te ontwikkelen en zijn later vaker financieel afhankelijk van hun partner, beiden factoren die in verband worden gebracht met hogere echtscheidingscijfers.

Het moderne gezin
Seculiere stellen zien het huwelijk en kinderen meer als bewuste persoonlijke keuzes. Een kleiner percentage van deze stellen kiest voor het huwelijk, maar als ze er voor kiezen dan zijn ze ook gecommitteerd om er wat van te maken. Ze zijn ouder als ze besluiten tot een huwelijk en krijgen doorgaans ook minder kinderen. De verantwoordelijkheden binnen een gezin lijken evenwichtiger verdeeld te zijn tussen de man en de vrouw, waardoor er minder financiële afhankelijkheid is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden