reportage

Waarom altijd naar Amsterdam? Doe een dagje Hoorn

Buitenlandse toeristen in Hoorn. Een Zwitsers echtpaar poseert bij het museum.Beeld Olaf Kraak

Het aantal toeristen in Nederland neemt snel toe, maar verspreidt zich niet over het land. De toeristen van Amsterdam kunnen ook de regio in. Westfriesland ziet ze graag komen.

Fred en Marleen Abbringh zouden het goed doen als ambassadeurs van het Nederland buiten de randstad. Toeristen die alleen een stop maken in Amsterdam weten niet wat ze missen, zegt het echtpaar uit Nuenen op een terras in het oude centrum van Hoorn. "Kijk eens naar die architectuur hier, de grote ramen, die historische gebouwen. Zonde als je dat aan je voorbij laat gaan." Vanochtend maakten ze nog een strandwandeling in Bergen, later vanmiddag willen ze via de Markerwaarddijk richting Apeldoorn rijden.

Afgezien van het gepensioneerde echtpaar zijn er deze zachte wintermiddag amper toeristen te vinden in Hoorn. Treffend voor het beeld dat marketingbureau NBTC schetst met cijfers over hoe toeristen zich over Nederland verdelen. Of eigenlijk: zich níet verdelen. Amsterdam barst uit zijn voegen van kletterende rol-koffertjes, elders in Nederland staan ze te wachten op klandizie van toeristen. In Hoorn, maar net zo goed in in Limburg of Friesland.

Ook Nico Slagter zou als voorzitter van Recreatieschap Westfriesland graag zien dat de toerist wat langer bleef hangen buiten de randstad. Morgen praat hij erover in de Tweede Kamer. "Vaak blijven toeristen een paar dagen in Amsterdam, met soms een dagtripje naar het Markermeer. Waarom niet andersom? Een aantal dagen in Westfriesland, met een dagtrip naar Amsterdam." En dat geldt net zo goed voor andere gebieden in Nederland.

Om even bij 'zijn' Westfriesland te blijven: voor de historie doet de regio niet onder voor de Amsterdamse binnenstad, zegt Slagter. "De VOC is ontstaan in Enkhuizen en Hoorn, en daar zie je nog steeds sporen van."

Verderop in Hoorn staat Het Schippershuis, een klein café aan de haven. Het bewuste café waar Pierre Kartner ooit zijn evergreen over dichtte, zegt kok Klaas Bösel die uit de keuken komt lopen. Hij woont al twintig jaar in de straat en heeft kijk op het toeristenbestand in Hoorn.

Drie soorten onderscheidt hij daarin. Dagjesmensen komen vaak uit eigen land, of anders uit Duitsland, en die geven graag geld uit aan een drankje of een lunch. In de zomer komen daar grote groepen uit de pleziervaart bij. "Ook die zien we hier graag. Ze doen boodschappen, kopen een trui in het centrum en hun kinderen willen in de watertaxi."

Cruiseschepen

Maar dan: de vele cruiseschepen die Bösel ziet aanmeren. "Die vakantiegangers geven hier haast niets uit. Eten hebben ze aan boord al gehad, en ze stomen gelijk door naar de Keukenhof of het Van Goghmuseum." Dat zijn mensen van ver, niet uit Duitsland of Nederland. Hoorn verdient weinig aan ze, zegt Bösel.

Dat onderschrijft Slagter, die graag zou zien dat lokale ondernemers meer samenwerken met die attracties. "Koppel als plaatselijke ondernemer een lunch of diner aan zo'n bezoekje aan de regio. Dan hebben de gasten gegeten vóór ze weer aan boord gaan van het cruiseschip."

Volgens Stephen Hodes van adviesbureau LAgroup moet Nederland zich voor meer spreiding van toeristen vooral richten op de buurlanden. Hoe goedbedoeld ook, in verre continenten hoef je een stad als Leeuwarden of Zwolle echt niet te promoten, zegt hij. "Ik heb een tijd in New York gewoond, en daar mag je blij zijn als mensen weten dat Nederland niet bij Scandinavië hoort. Het heeft geen zin te zeggen dat ze echt eens naar Noord-Nederland of naar de kust moeten. Het zegt ze niets." En als je ze eenmaal naar Amsterdam krijgt, kun je altijd nog proberen ze de provincies te laten zien.

Marleen Abbringh komt op het Hoornse terras met een vergelijkbare oplossing. "Presenteer Nederland in het buitenland als 'Groot-Amsterdam'. In Amerika weten ze toch niet dat Hoorn niet bij de hoofdstad hoort, en zo zien ze mischien eens wat meer van de buitengebieden.

Lees ook: Amsterdam dreigt overspoeld te worden met toeristen. Spreid ze, is het advies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden