Waarnemers aangekomen in Syrië, maar geweld gaat door

Syrische demonstranten dragen de kist van een demonstrant gedood tijdens rellen vlakbij Homs. Beeld reuters
Syrische demonstranten dragen de kist van een demonstrant gedood tijdens rellen vlakbij Homs.Beeld reuters

Het Syrische leger heeft vandaag opnieuw de protesthaard Homs onder vuur genomen. Zeker 23 mensen zijn daardoor om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond. Dat meldt een oppositiegroep, het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het was de derde achtereenvolgende dag van geweld in Homs. Volgens het Observatorium zijn de aanvallen van vandaag de zwaarste van de afgelopen dagen. Homs is een centrum van de opstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad.

Waarnemers
Oppositiegroepen vrezen voor een nieuw bloedbad. Het Observatorium beweert dat 4000 regeringsmilitairen op het punt staan Homs binnen te vallen. De oppositie wil daarom dat de Arabische Liga snel waarnemers naar de stad stuurt. Het regionale verbond moet nagaan of de Syrische regering zich houdt aan afspraken om een einde te maken aan het geweld tegen burgers.

Vijftig waarnemers van de Liga kwamen vandaag aan in de Syrische hoofdstad Damascus. Zij brengen morgen mogelijk een bezoek aan Homs. Oppositieleider Burhan Ghalioun zegt echter dat er al Liga-waarnemers in Homs zijn. 'Zij kunnen niet naar de plaatsen gaan waar de autoriteiten ze niet willen hebben', zei de politicus in ballingschap vandaag op een persconferentie.

Farce
Volgens Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten probeert het regime van Assad op 'hysterische' wijze de situatie in Homs onder controle te krijgen voordat de waarnemers er aankomen. 'De waarnemers zitten in hun hotel in Damascus terwijl mensen sterven in Homs', zei Abdul-Rahman.

De oppositie noemt de Syrische medewerking aan het plan van de Arabische Liga een farce. 'Ik betwijfel ten zeerste dat het Syrische regime de waarnemers in staat zal stellen hun werk te doen', aldus Waleed al-Bunni, een prominent lid van de oppositie. 'Ik verwacht dat het regime zal proberen de waarnemers te hinderen door te zeggen dat sommige plekken niet veilig zijn, door ze te intimideren of door ze naar andere plekken te sturen dan waar ze naartoe moeten gaan.'

Hoewel het geweld in Syrië aanhoudt zei de Liga door te gaan met de waarnemersmissie. Nabil Elaraby, de chef van de Liga, zei dat zeventig waarnemers vanavond in Syrië aankomen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk maximaal vijfhonderd waarnemers naar Syrië afreizen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden