Waarin verschillen de Paradise Papers van de Panama Papers?

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De onthullingen uit de Paradise Papers zijn onderdeel van een serie internationale journalistieke onderzoeken die telkens een deel van de geheime wereld van de belastingparadijzen blootleggen.

Redactie

Dat begon in 2013 met OffshoreLeaks, gebaseerd op de administratie van twee trustkantoren in Azië (130.000 files). In 2014 volgde LuxLeaks, de publicaties over ruim 900 belastingafspraken van multinationals met Luxemburg. SwissLeaks openbaarde in 2015 de bankgegevens van HSBC in Zwitserland. Hoogtepunt was in 2016 het onderzoek naar de Panama Papers, de administratie van het Panamese juridische adviesbureau Mossack Fonseca, en de informatie uit de registers van de Bahamas een half jaar later (BahamasLeaks).

Mossack Fonseca nam het niet al te nauw met de regels en bleek bedrijven in belastingparadijzen op te zetten voor tal van dubieuze figuren, onder wie mensen rond de Russische president Poetin, tientallen internationale leiders (onder meer uit het doorgaans niet-transparante China) en staatshoofden. Ook allerlei bedrijven en particulieren behoorden tot de klandizie. Voor Nederland bleken bijvoorbeeld veel kleinere ondernemers via Mossack Fonseca belastingvoordelen te zoeken.

Wat maakt de Paradise Papers dan uniek?

In tegenstelling tot de Panama Papers gaat het hier om veel verschillende gegevens. Voor het eerst zijn de registers (vergelijkbaar met de Nederlandse Kamer van Koophandel) van negentien belastingparadijzen eenvoudig doorzoekbaar gemaakt. Bovendien is de administratie doorzocht van het advieskantoor Appleby (inclusief het in 2016 afgesplitste trustkantoor Estera), dat zich profileert als een van de meest deugdzame kantoren op dit vlak, en van een wat kleiner Aziatisch bureau. Het gaat bovendien om nog meer documenten dan de 11,5 miljoen van de Panama Papers, namelijk 13,4 miljoen: bijna 7 miljoen documenten van Appleby en het in 2015 afgesplitste trustkantoor Estera, bijna een half miljoen van Asiaciti Trust, en meer dan zes miljoen bestanden uit de registers. Door de breedte van de onthulling is de illusie van geheimhouding in belastingparadijzen nu definitief verdwenen.

Maar we weten toch al dat rijken en bedrijven belasting ontwijken of ontduiken?

Dat klopt, maar door de serie onthullingen wordt iedere keer helderder hoe dat gebeurt. Dat zorgt er niet alleen voor dat vervolging kan worden ingesteld tegen mensen die belasting ontduiken, vermogens geheimhouden, mensen omkopen of om sancties proberen heen te werken, maar ook dat er een publiek debat plaatsvindt over de wenselijkheid van sommige legale constructies om belastingen te ontwijken. Bovendien laat het onderzoek zien hoe de bedrijven en juridische dienstverleners iedere keer de grenzen opzoeken en zich voorbereiden op beperkende maatregelen door alternatieven aan te bieden. De afspraken, en ook de geest van de afspraken, moeten dus veel beter worden gecontroleerd. Eerder werd naar aanleiding van bijvoorbeeld LuxLeaks voor enkele ‘belastinggaten’ in Europa afgesproken hoe ze worden gedicht.

Wie heeft de gegevens in handen gekregen?

Net als bij de Panama Papers zijn de gegevens in handen gekomen van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, die ze via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft gedeeld met aan ICIJ verbonden media. In Nederland zijn dat Trouw en FD, internationaal zijn dat bijvoorbeeld de BBC, The Guardian, Le Monde, de Tijd, The New York Times, de NDR, de Asahi Shimbun en zo voort.

Hoe heeft het onderzoek plaatsgevonden?

Aan dit onderzoek is meegewerkt door ruim 380 journalisten uit 67 landen. Ze kregen toegang tot een database waar in de loop van het jaar steeds meer documenten toegankelijk werden gemaakt. Ze hebben in de eerste plaats gekeken naar nationale bedrijven en personen, maar ook gegevens gedeeld bij constructies die grenzen overschrijden. En dat gold voor de meeste. De discussie over deze constructies voerden ze op een afgeschermd forum op internet. Daarnaast waren er bijeenkomsten in Londen en München om de belangrijkste verhaallijnen te bespreken.

Lees al onze berichtgeving rond de Paradise Papers terug in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden