Waarheid over Loubna eindelijk aan het licht

BRUSSEL - Voor de Marokkaanse gemeenschap in België is het vermoorde meisje Loubna Ben Aïssa een martelares.

THEO KOELE

“Wij islamieten zeggen dat ze door de engelen wordt gereinigd”, aldus Mohamed Sarrokh (35), kort nadat bekend is geworden dat het woensdagavond in Brussel gevonden kinderlijkje dat van de al jaren vermiste Loubna is.

Terwijl Belgische politici, magistraten en politiemensen zich uitputten in uitingen van medeleven, en 'gewone' Belgen bloemen leggen op de plek waar Loubna gevonden is, zien Marokkanen een enkel lichtpuntje in de duisternis. “De familie van het meisje kan weer rustig slapen, nu vaststaat dat Loubna dood is”, zegt Sarrokh, die de vader van het vermoorde Marokkaanse meisje goed kent. Nog maar enkele dagen geleden zei Loubna's zus Nabela tegen de speciale parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux, dat de waarheid aan het licht móét komen, “hoe erg die misschien ook is”.

De waarheid ís eindelijk aan het licht gekomen. Procureur des konings Michel Bourlet, die het onderzoek naar verdwenen en vermoorde kinderen in België leidt, maakte gisterochtend vroeg de vondst van het lijk van Loubna in de Brusselse wijk Elsene bekend. De 33-jarige Patrick Derochette is de vermoedelijke ontvoerder en moordenaar. Loubna verdween in augustus 1992 op 9-jarige leeftijd. Ze heeft na haar ontvoering waarschijnlijk nog maar kort geleefd. Jarenlang lag haar lichaam in een put in een garagebedrijf, op slechts enkele honderden meters van de ouderlijke woning.

De autoriteiten geven toe dat justitie en politie geblunderd hebben bij het onderzoek naar het verdwenen meisje. Sommige Marokkanen vermoeden onachtzaamheid, omdat het 'maar' een Marokkaans meisje was. Misschien was er sprake van “een beetje discriminatie”, oppert Sarrokh in snackbar Le Cygne, een voornamelijk door Marokkanen bevolkt etablissement op de rand van het Brusselse stadscentrum. Een paar vrienden aan tafel knikken. Een van hen herinnert zich de eerste reactie van de kant van de politie tegenover Loubna's familie: “Misschien is zij wel naar Marokko gegaan, of heeft u haar uitgehuwelijkt.” Zuster Nabela voelde zich destijds behandeld alsof ze aangifte had gedaan “van een verloren portemonnee”, zei ze in het parlement.

Daar werd ze deze week gehoord, als een van de laatste getuigen in het onderzoek naar het falen van politie en justitie in de zaak-Dutroux. Voor zover bekend heeft de moordenaar van Loubna echter geen banden met Marc Dutroux en trawanten, die verantwoordelijk worden geacht voor de moord op de meisjes Julie, Melissa, An en Eefje. Maar justitie sluit contacten tussen de kindermoordenaars niet uit. - Vervolg op pagina 5

'Moordenaar verdient de doodstraf' VERVOLG VAN PAGINA 1

Voor de Marokkanen in café Le Cygne verdienen mensen als Dutroux en de moordenaar van Loubna de doodstraf. Dankzij de doodstraf komt het, volgens hen, “in echte islamitische landen niet voor dat meisjes worden verkracht en vermoord”.

“De verdwijning van Loubna is vanaf het begin niet serieus genomen,” zegt een leraar Frans van Marokkaanse afkomst in de wachtkamer van een Brusselse huisarts. “Pas toen Julie en Melissa dood werden gevonden, kreeg de politie ook belangstelling voor Loubna.” Het is een tragedie, zegt de Marokkaanse assistente van de arts. “Julie, Melissa en Loubna... het zijn onschuldige kinderen.” Ze gelooft níet in discriminatie als reden waarom politie en justitie het er aanvankelijk bij lieten zitten. Maar haar woede is er niet minder om.

De Brusselse politie zette gisteren de straten rond de woning van het vermoorde meisje af, 'om de familie rust te gunnen'. Buurtbewoners en pers werden op grote afstand gehouden. Toen een journalist, bij gebrek aan commentaar van de familie, een willekeurige leeftijdgenote van het vermoorde meisje om een reactie wilde vragen, liep het kind hard weg. Bang omkijkend naar de vreemde man.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden