Review

Waargebeurd in Amerika

Toen Daniël Zwerdling, presentator van het Amerikaanse radioprogramma 'Weekend All Things Considered' de schrijver Paul Auster vroeg om vaste medewerker van zijn programma te worden, reageerde deze terughoudend: Auster had het eigenlijk veel te druk met zijn eigen werk. Toch liet hij zich overhalen, vooral nadat zijn vrouw, Siri Hustvedt, hem op het idee had gebracht dat niet hijzelf, maar de luisteraars hun verhaal maar eens op papier moesten zetten. Zo ontstond het Nationale Verhalenproject en uit de meer dan vierduizend inzendingen die Auster ontving, heeft hij een selectie gemaakt, die in de zojuist verschenen bundel is samengebracht.

De verhalen -zo hield hij zijn luisteraars voor- moesten wel aan een paar criteria voldoen: ze moesten kort zijn en waar gebeurd. Het resultaat is een bundel met snapshots uit het dagelijks leven in Amerika waarin het accent niet zozeer ligt op stilistische kwaliteit maar meer op onverwachte en mysterieuze gebeurtenissen, die onze kijk op de werkelijkheid -al is het maar heel even- ter discussie stellen. De inzenders van deze verhalen komen uit alle lagen van de bevolking, er zitten evenveel mannen als vrouwen bij en de geografische spreiding is ruim: tweeënveertig staten zijn vertegenwoordigd. Auster heeft het materiaal thematisch gerangschikt naar de belangrijkste onderwerpen die aan bod komen, zoals: 'familie', 'vreemden', 'oorlog', 'liefde' en 'dood'. Alles bij elkaar vormen ze interessant materiaal voor de beschrijving van 'het collectieve geheugen' van Amerika: de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog zijn nadrukkelijk aanwezig, net als Vietnam, het racisme, drugs en aids.

Het openingsverhaal: 'De kip', is maar zeven regels lang en heeft de charme van een grappige anekdote, terwijl de laatste afdeling -'Bespiegelingen'- bijdragen bevat waarop het predikaat 'literair' beslist van toepassing is. Heel veel verhalen draaien om een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden, mensen, die elkaar al jaren uit het oog zijn verloren en via een grillig toeval elkaar weer treffen. Dromen, die tot in details werkelijkheid worden, mensen die op miraculeuze wijze aan de dood ontsnappen. De een houdt het op toeval, de ander ziet er een overtuigend bewijs van het bestaan van God in. 'Ik dacht: mijn vader is God' is een eerbetoon aan de wonderlijkheid van het menselijk bestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden