Waardoor lukte het Wilders toch niet?

De grote zege voor de PVV is uitgebleven. Een kwart van de kiezers die vijf jaar geleden nog op de PVV stemden, herhaalde dat donderdag niet bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waarom?

Van alle afhakers liet de PVV-aanhang het het meest massaal afweten. 65 procent van de kiezers die in 2012 nog zijn stem aan Wilders gaf, kwam eergisteren niet opdagen. Onderzoeksbureau Ipsos geeft al een eerste verklaring: PVV-kiezers hebben minder vertrouwen in de Europese politiek en de invloed van hun stem. Er zijn meer redenen te bedenken die het verlies (en het uitblijven van winst) verklaren.

Tegenvallende opkomst

Partijleider Geert Wilders op PVV-bijeenkomst verkiezingsavond: "De lage opkomst speelde ons parten."

Puinhoop in de partij

Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid ChristenUnie tegen Trouw: "De PVV valt of staat met Wilders. Kiezers deinzen terug vanwege Wilders' onvermogen een fatsoenlijke, volwassen partij op te bouwen. Intern maakt hij er een puinhoop van. Dat is geen warme uitnodiging om op de PVV te stemmen."

Foute vrienden

Ronald Buijt, gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam, op de website Joop.nl: "Volgens mij heeft dit eerder te maken met het afkeuren van samenwerking met partijen als het Front National en Vlaams Belang dan met de personele problemen en de 'minder, minder' uitspraak."

Schuld van 'staatsmedia'

PVV-kandidaat Hans Jansen tegen de NOS: "De staatsmedia zijn ervan overtuigd dat de Europese Unie goed is voor Europa. Ik denk dat heel veel mensen dat geloven en hun stemgedrag daarop aanpassen."

PVV heeft minder macht

Bert van den Braak van het Parlementair Documentatiecentrum Leiden tegen Trouw: "Sinds Wilders' uitspraken over minder Marokkanen is de PVV verder verwijderd van de macht. Naar het stembureau gaan voor een anti-Europese proteststem is voor veel kiezers te veel moeite."

Nederland minder eurokritisch

De liberale presidentskandidaat Guy Verhofstadt op Twitter: "Nederland heeft vóór Europa gekozen. Het verhaal van angst en terugtrekken achter de dijken is afgestraft."

SP is ook eurokritisch, 'maar constructief'

SP-lijsttrekker Dennis de Jong op SP-verkiezingsavond: "De SP is de vluchtheuvel voor mensen die heel eurokritisch zijn over de huidige Europese Unie, maar willen dat er gewerkt wordt in het Europees Parlement."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden