Waardig ouder worden: actieplan voor 'levenshulp'

Het doel van het manifest is dat er zoveel mogelijk 'levenshulp' voor ouderen komt. Op de foto: senioren krijgen fitnessles voor 50plussers in Den Haag.Beeld anp

Er komt steeds bredere steun voor een actieplan dat moet voorkomen dat ouderen hun leven 'voltooid' vinden. Ook het CDA en de SP hebben zich aangesloten bij een initiatief van ChristenUnie, omroepbaas Jan Slagter (Max) en de ouderenbonden KBO-PCOB.

Bekende Nederlanders hebben eveneens hun steun toegezegd. Hun handtekeningen staan onder het manifest 'Waardig ouder worden', dat vandaag online gaat. Onder anderen schrijver Bart Chabot, oud-generaal Peter van Uhm, acteur Huub Stapel en dichter Huub Oosterhuis scharen zich erachter. Daarnaast hebben organisaties als Humanitas Rotterdam en de omroep EO hun medewerking toegezegd.

'Te veel ouderen hebben het gevoel dat hun leven zinloos is geworden, dat ze niet meer van waarde kunnen zijn', schrijven de initiatiefnemers. Het manifest is niet bedoeld als protest tegen zelfbeschikking, zegt ChristenUnie-lijstttrekker Gert-Jan Segers. Hij roept ook voorstanders van hulp bij 'voltooid leven', zoals D66 en de VVD, op om het initiatief te steunen.

Segers 'doet een beroep' op D66 om haar wetsvoorstel voor zelfbeschikking tijdelijk stil te leggen. "Eerst zouden we kunnen werken aan 'waardig ouder worden'. Achter de term 'voltooid leven' kan leed schuil gaan dat wij kunnen verzachten, zodat de wil om te leven weer de overhand neemt."

Levenshulp

Het doel is dat er zoveel mogelijk 'levenshulp' voor ouderen komt. Het manifest doet tien voorstellen. Zo vragen de opstellers om een aparte minister van ouderenzaken en om huisbezoeken voor eenzame ouderen (te organiseren door de gemeenten). De overheid zou een investeringsfonds moeten opzetten voor de bouw van kleinschalige woonvormen voor ouderen. Jongeren kunnen vrijwilligerswerk doen in de ouderenzorg, in ruil voor het kwijtschelden van een deel van hun studieschuld.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer zegt te hopen dat "dit manifest net zoveel aandacht mag ontvangen als het belangrijke manifest over de verpleeghuizen". Het gaat bij dit nieuwe manifest om een nog grotere groep, zegt zij, de ouderen die thuiswonen.

De commissie-Schnabel heeft er vorig jaar al op aangedrongen dat er beter gekeken moet worden naar de positie van ouderen. De commissie ontraadde het kabinet met klem om stervenshulp wettelijk mogelijk te maken. Eerst zou geregeld moeten worden dat ouderen zoveel mogelijk worden ondersteund in hun laatste levensfase. Schnabel drong aan op 'voorkomen van eenzaamheid en (...) herwaardering van de visie op ouderdom'.

Bekijk het manifest hier op volledig scherm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden