Waardevolle Six-collectie is eindelijk te bewonderen

De Sixcollectie blijft bij elkaar. De topstukken worden beperkt toegankelijk voor het publiek.

Rembrandts wereldberoemde portret van Jan Six (1618-1700) wordt voor het eerst toegankelijk voor het grote publiek. Dit is een van de afspraken die de ministers Plasterk (cultuur) en Vogelaar (wonen, wijken en integratie) gisteren maakten met Jan Six, een van de nazaten, en met de Six Stichting. Met de overeenkomst komt een eind aan een slepende juridische procedure tussen de betrokken partijen over de Six-collectie. De privé-collectie is een van de meest waardevolle in Nederland.

Het portret van Jan Six, door velen gezien als Rembrandts mooiste portret, wordt vanaf 2009 om het jaar gedurende twee maanden tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het portret was de afgelopen vijftig jaar slechts één keer voor een aantal maanden in een museum te bezichtigen. Verder is afgesproken dat om het andere jaar tenminste drie stukken worden uitgeleend aan een museum.

De verzameling bevindt zich in een monumentaal achttiende-eeuws pand aan de Amstel, dat sinds jaar en dag beheerd en bewoond wordt door de familie. De collectie is alleen op afspraak te bezichtigen, per jaar krijgen ongeveer tweeduizend mensen de kans een bezoekje te brengen.

Met de overeenkomst komt de patriciërswoning in het bezit van een beheersstichting. Daarnaast ontvangt de Six Stichting van het ministerie van OC & W een eenmalige subsidie van twee miljoen euro om oude schulden te vereffenen en de veiligheidsvoorzieningen in het pand te verbeteren. En een structurele subsidie van 400.000 euro per jaar. Hiermee komt de staat tegemoet aan de familie en de stichting. Zij verweten de Nederlandse staat sinds de jaren negentig onvoldoende te willen bijdragen aan de instandhouding van de verzameling.

„Met deze overeenkomst houden we het Nederlands erfgoed bij elkaar en dat is van groot belang. Ook voor de burger”, zei minister Plasterk gisteren in het huis aan de Amstel. Ook Jonkheer Jan Six, de tiende nazaat in rechte lijn van de historische Amsterdamse kunstverzamelaar, toonde zich verheugd met de afspraken: „De schilderijen horen thuis in een bewoond huis. Maar als de verwarming uitvalt en de riolering gaten heeft, dan moet er iets gebeuren. We hebben jarenlang gestreden, en we zijn blij dat we eindelijk tot een oplossing zijn gekomen.” Het Six-huis wordt momenteel gerenoveerd, maar is vanaf januari 2009 beperkt toegankelijk voor het publiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden