Waarachtig boek over brute vechtsport

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan moest toegeven dat hij het mis had, toen hij op zeker moment vechtsportgala's in de hoofdstad verbood.

Met minister van Sport Edith Schippers zat hij daarom begin vorige maand aan de ring bij een groot kickboksgala in de Amsterdamse Rai. Om te kijken of de sport haar leven had gebeterd. Ondertussen vertaalde uitgeverij Lebowksi het uit 2014 stammende boek 'Thrown' van de Amerikaanse schrijfster Kerry Howley. Hier heet het 'In de ban van de ring'.

Bovengenoemde gebeurtenissen geven aan dat de gemengde vechtsport mixed martial arts (MMA, waar kickbokstechnieken geoorloofd zijn) in Nederland aan een snelle opkomst bezig is. Het zal de sport ¿ in de volksmond kooivechten ¿ helpen dat Howley een waarachtig boek heeft geschreven.

Howley beschrijft de gangen van een fictieve studente genaamd 'Kit' in een reële wereld van het Amerikaanse kooivechten. Ze zorgt dat ze deel gaat uitmaken van de levens van een opkomende vechter en van een op leeftijd rakende journeyman, een term die zich in deze wereld het best laat vertalen als een weinig getalenteerde beroepsvechter die probeert de eindjes aan elkaar te knopen via kooigevechten, met alle gezondheidsgevaren van dien.

Eerste zin: 'Soms zit je te kijken naar een behoorlijke levende legende uit MMA, en soms is het een aangeschoten gozer uit de maïsgebieden die aan het knokken slaat, maar er is altijd die achthoek, altijd het hek en altijd die weg die alleen de vechter mag afleggen.'

Hoewel ze dat niet duidelijk zo schrijft, probeert Howley de sport te begrijpen via het leven van Erik en Sean, haar twee vechtende hoofdpersonen. Na het dichtslaan van het boek moet de lezer een betere indruk hebben van deze wereld, die voor sommigen van ons slechts bestaat als we zappen langs slecht bekeken tv-kanalen die op de mediaboxen verscholen zitten.

Een nieuwe wereld leren begrijpen is wat een boek moet doen en Howley slaagt daarin. Dat doet ze vooral door haar prachtige manier van vertellen ¿ recht voor zijn raap, lief en vol verwondering.

Haar observaties zijn raak en door de sfeertekeningen sta je zelf te kijken in benauwde trainingszaaltjes met vochtige betonmuren, waar levens van mannen en vrouwen vorm krijgen en waar de wanhoop, de pijn, de hoop en de glorie de drijvende krachten zijn achter deze manier iets van het leven te willen maken.

Dat is wat Howley laat zien met 'In de ban van de ring'. Ze kiest niet de beste, de beroemdste of meest gelauwerde kooivechters. Ze kiest personen met wie je een verhaal van het kooivechten kunt vertellen. En nog beter: je leest over de levens van echte mensen, die op reis zijn, die trainen en die hun twijfels te lijf gaan. Howley laat zien dat vechten in een kooi een uiting is van de menselijke cultuur. En dat je mag genieten van deze uitingsvorm, hoe bruut die voor sommigen ook is.

En waar ze zeker in slaagt is de beeldvorming bij te stellen. Ze laat zien wat MMA is, waar het vandaan kwam en waarom het interessant is ernaar te kijken, zonder dat je er per definitie van zou moeten genieten.

'In de bang van de ring' is geen pamflet of een aanklacht. Het is een uitstekend boek over een uiting van menselijk gedrag die niet iedereen kan waarderen, maar die daarom niet minder interessant is om je in te verdiepen.

'In de ban van de ring', Kerry Howley.

Uitgeverij Lebowski, 19,99 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden