Waar zijn ze gebleven, de Haagse helden van toen?

Redactie: Teun Lagas, Ingrid Weel en Bart Zuidervaart

Aanvankelijk leek de nieuwe baan van voormalig Kamerlid Sabine Uitslag een grap, verzonnen in het verlengde van het oude feit dat uitgerekend een man met de naam Benno Baksteen namens de verkeersvliegers uitleg geeft over allerlei vliegtuigincidenten. Maar het blijkt gewoon waar te zijn dat de flamboyante CDA'er naast haar hobby als popzangeres een opmerkelijke nieuwe functie heeft gevonden, zeven maanden na haar vertrek bij de laatste verkiezingen. Sabine Uitslag is voorgedragen als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Ze is één van de 51 Tweede Kamerleden die in september 2012 afzwaaiden en op zoek moesten naar een nieuw bestaan buiten het Binnenhof. Sinds een jaar of tien is dat lastiger geworden voor veel volksvertegenwoordigers. Ze hebben wachtgeld en zijn niet te beklagen, maar werk op hoog niveau ligt voor hen niet voor het oprapen. Het bedrijfsleven zit zelden te wachten op eigenwijze, moeilijk aan te sturen gewezen politieke dieren uit Den Haag. Nieuwe bestuursfuncties liggen minder voor het oprapen. Slechts drie gedwongen vertrekkers uit de vorige Kamer grepen een (waarnemend) burgemeesterschap. Het aantal werkzoekende politici neemt toe nu het verloop in het parlement groot is geworden na al die tussentijdse verkiezingen van de afgelopen jaren.

Oud-CDA-minister van immigratie en asiel Gerd Leers kondigde kort geleden aan dat hij een uitzendbureau op touw wil zetten voor werkloze burgemeesters, wethouders en ook voor de vele politici met een Haags verleden. "Die wil ik via projecten actief inzetten. Het zijn goede mensen voor bijvoorbeeld gemeentes", zei Leers, die zelf ook Kamerlid was en ex-burgemeester van Maastricht en die niet gewend is stil te zitten.

Natuurlijk glijden ook veel oud-Kamerleden en ex-ministers soepeler over naar een nieuw bestaan. CDA-minister Camiel Eurlings werd onze nationale wolkenridder, staatssecretaris Nebahat Albayrak begon in het spoor van haar PvdA-partijgenoot Dick Benschop aan een baan bij Shell en GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent belandde na haar vertrek bij NS.

Oud-politici met een mooie nieuwe loopbaan bleven soms voorgoed de spanning missen van politiek Den Haag. Wijlen Relus ter Beek was niet slecht terechtgekomen als commissaris van de koningin in zijn 'thuisland' Drenthe. Maar zelfs tien jaar na zijn vertrek als minister van defensie luchtte de PvdA'er nog zijn hart: "Ik mis de Haagse politiek elke dag". Anderen konden Den Haag beter relativeren. Groninger Marten Zeilstra, PvdA-Kamerlid van 1989 tot 2002, vertelde een jaar na zijn vertrek opgetogen: "Weet je wat ik zo lekker vind? Dat als mensen mij nu iets vragen, dat ik eindelijk eens kan zeggen: Ik weet het niet".

De vertrokken minister-presidenten lieten zich er niet zo over uit. Ruud Lubbers straalt wel uit dat hij het premierschap nog dagelijks mist, bij Wim Kok lijkt dat minder het geval. Dries van Agt voelt zich senang bij zijn nieuwe levensvervulling als belangenbehartiger van Palestijnen. Jan Peter Balkenende vertelde laatst dat hij het naar zijn zin heeft als partner bij Ernst & Young.

De eerste vrouwelijke premier die dat nooit werd, blijkt zich nu ook mentaal bij haar politieke neergang te hebben neergelegd. Rita Verdonk, de oud-VVD-minister met een record aan voorkeursstemmen, gleed samen met haar nieuwe partij Trots op Nederland naar de afgrond en kwam vorige week weer even in het nieuws, toen ze reageerde op de dood van haar grote voorbeeld The Iron Lady. Verdonk: "Margaret Thatcher heeft haar doel wel bereikt, ik niet. Zij werd premier. Inmiddels ben ik er wel overheen dat het mij niet is gelukt. Ik ben aan een nieuw hoofdstuk begonnen, als ondernemer". Dat ondernemerschap van de voormalige IJzeren Rita behelst een bureau voor 'daadkrachtig advies, uitdagende coaching en inspirerende lezingen'.

Waar zijn zij gebleven, al die Haagse helden van toen? Van Hero Brinkman weten we het nu. De ex-PVV'er en de voormalige leider van de eenmansfractie Brinkman heeft een rol in het Net 5-programma 'Sabotage'. Eerder suggereerde hij terug te gaan naar de Amsterdamse politie. Voorlopig lijkt hij te genieten van de soapwereld en de opnames in Thailand: "Ik ben nog nooit zo bruin geweest".

Burgemeestersbanen blijken schaars:

1 Ger Koopmans (CDA), Stein (waarnemend)

2 Willibrord van Beek (VVD), Bernheze (wnd)

3 Charlie Aptroot (VVD), Zoetermeer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden