Waar zijn oud-PVV-kandidaten gebleven?

Ingrid Weel redactie politiek

den haag – Geert Wilders is twee jaar bezig geweest met het vinden van mensen die kandidaat-Kamerlid willen zijn voor de PVV. Het doet de vraag rijzen waarom er niet meer kandidaten van 2006 op de huidige lijst staan. De redenen zijn divers.

„Ik ben wel gevraagd, maar het gaat momenteel zo goed met mijn eigen bedrijf dat ik dat niet wil opgeven. Ik heb daar te veel tijd, energie en geld ingestoken”, zegt Roeland van Zoelen uit Enschede, destijds de nummer 17. Van Zoelen bemiddelt bij de export van allerlei exclusieve artikelen naar onder meer Rusland.

Hij wilde de politiek in omdat het hem frustreerde waar hij als eenmanszaak allemaal tegenaan liep. Met name de bureaucratie. „Ik hou Geert nog steeds op de hoogte waar ik als ondernemer last van heb. En misschien heb ik over vier, acht of twaalf jaar wel tijd om de Kamer in te gaan.” Want de jonge ondernemer staat nog steeds achter de PVV. „Geert is ook duidelijk over andere problemen zoals criminaliteit, waar echt wat aan moet gebeuren.”

De nummer 14 van 2006, oud-generaal Paul Sonnenschein uit Heerlen, wil nog steeds strijden voor ’fatsoen en discipline’ in Nederland, maar niet meer voor de PVV. „Ik heb eind 2006 al afscheid van Wilders genomen.” Hij had een ’persoonlijk probleem’ met de PVV-leider waar hij verder niets over wil zeggen.

Sonnenschein probeerde het vervolgens bij Trots op Nederland, maar stopte toen hij begon te vermoeden dat dat een zinkend schip was. Daarna deed hij bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten een poging met de partij Limburgs Belang. Tevergeefs. „Ik ben nu weer lid van de VVD. Die partij is rechtser dan in 2004, ik voel me er weer thuis.”

Over een actieve rol binnen de VVD heeft hij niet serieus nagedacht. „De VVD heeft een groter arsenaal aan mensen waaruit ze kan kiezen dan een PVV. Je ziet dat Wilders moeite heeft met het vinden van goede mensen.” Het was voor Sonnenschein in 2006 een tegenvaller dat hij niet bij de eerste tien op de lijst stond. „Je weet dat het niet democratisch gaat, dat Wilders alleen beslist, maar ik kreeg het idee dat hij niet te veel kritische mensen om zich heen wil.”

Ook Hans Leemans heeft niet meer zoveel op met de PVV. De huidige directeur van het ’Bel-me-niet-register’ stond in 2006 op de 18de plaats. „Ik ben teleurgesteld in de partij. Destijds hebben we met de twintig kandidaat-Kamerleden veel plannen gemaakt. We wilden een liberale partij, een nieuwe VVD, met mooie ideeën in de volle breedte. Ik heb daar veel tijd aan gespendeerd, maar na de verkiezingsavond hebben we eigenlijk nooit meer contact gehad.”

Leemans: „Ik wilde dat alle vrijwilligers lid konden worden, maar de PVV is helaas nooit een echte politieke partij geworden. De PVV is veel te veel single-issue geweest die bovendien het integratiestandpunt veel te hard verwoordt.” Achteraf vindt Leemans het helemaal niet erg dat hij niet als Kamerlid is gekozen. De VVD vindt hij ’te soft’ maar de PVV is hem ’te extreem’.

Dat vindt Patricia van der Kammen, beleidsmedewerker bij de Universiteit van Tilburg, niet. Ze stond in 2006 twintigste op de PVV-lijst, tijdens de Europese verkiezingen op zeven en nu is ze fanatiek campagneleidster voor de PVV in Brabant. Haar doel: „In elke brievenbus een folder en op elk aanplakbord een poster, want de PVV moet op 9 juni de grootste worden voor een beter Nederland.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden