Waar zijn de vrijzinnige jongeren?

Het is knap lastig voor Erik Jan Tillema (27). Hij is de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP). Om deze niet binnen tien jaar te laten uitsterven moet hij hoognodig jongeren bij de vereniging betrekken.

1 Waar geloven vrijzinnigen eigenlijk in?
"Het is een vrij geloof en kent dus geen regels. Ik hield dit weekeinde een toespraak over Jezus. Hij is voor mij belangrijker dan God. Na afloop stapte een vrijzinnige dominee op me af en zei dat hij dit juist andersom voelde. Een derde ervoer weer nog iets anders. Het geloof in onze vereniging is dus heel pluriform. Maar we horen wel bij de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De Bijbel speelt een belangrijke rol."

2 De vereniging is sterk vergrijsd. Hoe komt een jongeman daar?
"Ik was vroeger lid van de hervormde kerk in een vrijzinnige gemeente. Het geloof speelde niet zo'n grote rol. Later hield ik me er veel mee bezig en ging godsdienstwetenschappen studeren. Zo kwam ik bij Ikon en uiteindelijk bij de VVP terecht. Ik ben er niet de jongste. We hebben ook een kleine jongerenafdeling. Voor een bestuurslid ben ik wel erg jong. Er zijn veel oude leden. Als we niet willen dat de vereniging over tien jaar uitsterft, moeten we snel jongeren gaan aanspreken."

3 Hoe interesseer je jongeren voor een vereniging van gelovigen op leeftijd?
"We organiseren bijvoorbeeld veel activiteiten die lokale gemeenten kunnen aanbieden. Zoals toneelstukken, lezingen of etentjes. Zo hopen we gesprekken op gang te brengen over zingeving. Veel jongeren zijn hier tegenwoordig naar op zoek. Vaak doen ze dat bij Oosterse religies, of in tijdschriften zoals de Happinez. Wij willen jongeren uitnodigen om ook op een vrijzinnige manier te kijken naar christelijke inspiratiebronnen."

4 Wat is dan de meerwaarde van de Bijbel ten opzichte van de Happinez?
"Voor mij is dat Jezus, die als persoon op deze aarde rondliep. Hoe hij concreet omging met zijn medemens spreekt mij aan. Maar de Bijbel hoeft niet onze enige inspiratiebron te zijn. Wij luisteren ook naar theologen uit andere religies. Toch hebben we in Nederland natuurlijk wel onze christelijke wortels. Die traditie past vaak goed bij je en kun je niet zomaar afschrijven. Zingeving hoef je niet ver weg te zoeken. Overigens is de Happinez natuurlijk geen klassiek bronnenboek, zoals de Bijbel."

5 De Bijbel is dus niet meer waard dan andere inspiratiebronnen?
"Voor mij wel, maar dat moet iedereen zelf beslissen. Daarom is het juist lastig onze vrijzinnige vereniging te vergroten. Juist vrijzinnigen hebben weinig behoefte aan een lidmaatschap om zich te committeren. Dat betekent niet dat de vrijzinnige traditie afloopt, zelfs als de vereniging over tien jaar wordt opgeheven. Er zijn in de geschiedenis zoveel vrijzinnige theologen geweest. Die behoefte blijft bestaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden