Boris Becker.Beeld AFP

Soap & CoHarmen van Dijk

Waar zijn de miljoenen van Boris Becker gebleven?

Zijn trofeeën gaan onder de hamer omdat zijn vermogen van 170 miljoen is verdwenen. Erger nog, Boris Becker heeft een miljoenenschuld. En niemand snapt waar al dat geld is gebleven. 

Het lijkt een droom, maar waarschijnlijk valt het in de praktijk nog niet eens mee om 200 miljoen euro uit te geven in een periode van pakweg twintig jaar. Op een gegeven moment gaan sportauto’s, haute couture, tropische vakanties en driesterrendiners waarschijnlijk ook vervelen.

Een greep uit de collectie die geveild wordt.Beeld AFP

Toch lukte het tennislegende Boris Becker al het geld dat hij verdiende – en nog een paar geleende miljoenen extra – er doorheen te jagen. Niemand snapt waar het geld is gebleven, feit is dat hij failliet is. Zijn dierbare en welverdiende trofeeën en andere persoonlijke eigendommen worden geveild, u kunt tot 11 juli bieden.

Hoe hij een vermogen van zo’n 170 miljoen wist op te bouwen is door de Duitse boulevardkrant Bild wel aardig gereconstrueerd. Met tennissen verdiende hij tussen 1984 en 1999 zo’n 35 miljoen aan start- en prijzengeld. Alle sponsordeals die daar aan gekoppeld waren – Puma, Lotto – brachten nog eens 71 miljoen op. Het trainen van collega Novak Djokovic: 3 miljoen. Hij maakte reclame voor bijna ieder merk dat zich meldde: van Deutsche Bank tot Coca Cola, Mercedes tot Nutella en maar liefst vier dure horlogemerken. Weer 50 miljoen erbij.

Boris op Wimbledon, 1989.Beeld BSR Agency

Ook na zijn tenniscarrière hoefde Boris niet te zoeken naar lucratieve opdrachten. Wie wilde nou niet een saai congres opluisteren met een inspirerende toespraak van ‘Boom Boom Boris’? Voor 20.000 euro kwam hij langs. Als sportcommentator harkte hij ook ettelijke tonnen binnen.

Maar het is op. Een deel van het vermogen is te traceren naar zijn exen. Boris hield er een turbulent liefdesleven op na, en dat is nu eenmaal niet goedkoop. Zijn eerste vrouw Barbara kreeg 15 miljoen, Angela Ermakova 6 miljoen – zij is het Russische model dat zwanger raakte na een kortstondig samenzijn in het trappenhuis van een Londens restaurant. 

Boris en zijn ex-vrouw Lily Karssenberg.Beeld AP

Vorig jaar kwam ook aan het huwelijk met de Nederlandse Lily Karssenberg een einde. En ook al was het geld toen officieel al lang op, zijn verplichtingen aan haar moet hij nakomen, al zijn details daarover niet bekend. De ruime huurwoning in Londen die Lily met zoontje Amadeus betrok nadat de echtelijke woning in Wimbledon was ontruimd, zal niet goedkoop zijn.

Boris leefde altijd op grote voet, hij is gul en niet alleen voor zichzelf. Ook voor zijn vier kinderen zorgt hij uitstekend. Maar hoewel exen en kinderen niet op een dubbeltje hoeven te kijken, het verdampen van 200 miljoen is er nog niet mee verklaard. Er zijn verhalen over rampzalig verlopen investeringen, schimmige oliedeals in Nigeria. Voormalig zakenpartner Hans Dieter Cleven zegt dat Boris al jarenlang het ene gat met het andere moet dichten. Op de huizen waar zijn exen en zijn ouders wonen zouden forse hypotheken rusten. En Dieter zelf zou nog 30 miljoen van Boris tegoed hebben.

Boris en zijn zoon Noah, uit het huwelijk met Barbara.Beeld AFP

Het mag duidelijk zijn dat de veiling van tennisrackets, Wimbledon-bekers en zweetbandjes bij lange na niet genoeg zal zijn om de tekorten aan te vullen. Op zich is Boris beroemd genoeg om flink geld te gaan verdienen en zijn financiën te regelen. Maar voor uitgeven lijkt hij nog steeds meer talent te hebben. Want waarom betrekt een officieel failliet verklaarde man een Londens penthouse met een huur van een dikke 10.000 euro per maand? Een oplettende fotograaf spotte hem bij de ingang, kletsend met de conciërge die het portier van zijn Mercedes E-Klasse gedienstig openhield.

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden