Waar Wilders faalde, boeken Duitsers succes: 6 zetels winst voor eurosceptici
Het lukte PVV niet de kiezer in groten getale naar de stembus te lokken, maar de Duitse collega's slaagden daar wel in. Het eurosceptische Alternatief voor Duitsland (AfD) heeft ongeveer 6,5 procent van de stemmen gekregen. Daarmee neemt de partij, die krap een jaar oud is, voor het eerst haar intrek in het Europees Parlement.
Alternatief voor Duitsland streeft ernaar de eurozone op te heffen. In plaats daarvan moeten lidstaten terug naar nationale munteenheden, vindt de partij. Herinvoering van de Duitse mark, stelt AfD, mag geen taboe meer zijn. Met deze boodschap heeft de partij zes zetels binnengehaald, zeggen de laatste prognoses.
Uit de eerste prognoses van de Duitse publieke omroepen blijkt de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Merkel als grootste uit de bus te komen. Merkels partij kan rekenen op 36 procent van de stemmen. Dat is duidelijk minder dan de 41,5 procent bij de Bondsdagverkiezingen vorig jaar. Bij de Europese verkiezingen in 2009 kreeg de CDU/CSU nog 37,9 procent van de kiezers achter zich.
Coalitiepartner SPD strijkt waarschijnlijk op 28 procent van de stemmen op. De sociaaldemocraten scoren beter dan bij de Bondsdagverkiezingen (25,7 procent) en de vorige Europese verkiezingen (20,8 procent).
De Groenen, die bij de Bondsdagverkiezingen nog werden voorbijgestreefd door Die Linke, worden weer de derde politieke kracht in Duitsland met een geschatte 11 procent. De linkse Die Linke krijgt zo'n 8 procent van de kiezers achter zich, De liberale FDP daalt van 11 naar 3 procent.
#Germany: Neo-nazis win one seat in EP. pic.twitter.com/Tbd1Y9BW1K #EP2014 #sad
— Stefan de Vries (@stefandevries) 5 september 2016
Nog meer prognoses
Ook in andere landen druppelen de eerste resultaten binnen. In België, Griekenland, Hongarije, Frankrijk, Roemenië, Oostenrijk en Litouwen is al een deel van de stemmen geteld. Opvallend is dat in Griekenland het extreem-linkse Syriza de grootse lijkt te worden. Dat is voor het eerst bij de Europese verkiezingen.
De Belgische collega's van PVV-leider Geert Wilders gaan net als hij gebukt onder een nederlaag van formaat. De Belgen gingen vandag voor drie verkiezingen naar de stembus: de federale, de Vlaamse en de Europese verkiezingen. Op Vlaams niveau levert Vlaams Belang 9,5 procent van de stemmen in en blijft het steken op 5,8 procent. De verwachting is dat het op Europees niveau niet veel beter gaat. De N-VA van Bart de Wever stevent daarentegen af op een grootse winst. Met veertig procent van de stemmen wordt De Wevers partij de grootste in Vlaanderen.
De eurosceptici in Oostenrijk doen het wat beter. FPÖ verdubbelt haar zetels zelfs. Volkspartij ÖVP verliest een aantal procent van haar stemmen, maar blijft de grootste in Oostenrijk.