Waar wij heen gaan dit jaar? Lekker naar Gran Balconia

Wie geen geld heeft of om andere redenen niet met vakantie gaat, kan natuurlijk zeggen: ’Ik blijf thuis’. Maar dat kun je ook anders brengen.

Honderdduizenden Nederlanders vieren dit jaar hun vakantie in eigen land. Een deel van hen blijft zelfs gewoon thuis.

Het valt kennelijk nog niet mee om dat te bekennen tegen anderen die wel naar Verweggistan gaan. Het klinkt beter om te zeggen dat de reis naar Gran Balconia of Bad Meingarten voert.

Dat schrijft het Genootschap Onze Taal deze week op zijn website. Taalkundige Ewoud Sanders verzamelde een paar jaar geleden al zulke nepwoorden voor de vakantie thuis. Het genootschap doet er nog een schepje bovenop.

Zo komt Gran Balconia in vele variaties voor: Balkonië, Costa Balcona, Playa del Balcona en Balconiënburg zijn bekende ’vakantieoorden’. Wie een achtertuin heeft, kan het nog mooier maken. „We gaan naar Saalbach-Hintergarten”, klinkt avontuurlijker dan te zeggen dat er geen reisje in zit dit jaar.

De achtertuin inspireert thuisblijvers tot nog veel meer mooie bestemmingen: Côte de Jardin bijvoorbeeld, of Gardenia, Tuinesië en Bad Meingarten. Wie zelfs binnen denkt te blijven, heeft de keuze uit Saint-Souterrain, Costa del Zolder of Hal.

Sommige nepwoorden zijn zo inventief dat de toehoorder de oren moet spitsen om te ontdekken dat het geen echte vakantieplek is. Rundumhausen gaat nog, maar wat te denken van het Meer van Hiernève (hiernaast op zijn Frans uitgesproken) of Environs-la-Maison? Oemkeboem is nauwelijks meer te herleiden tot Umgebung (omgeving).

In diverse streken van Nederland helpt het dialect ook een handje mee om de echte vakantiebestemming te verbergen. Groningers steken over naar ’t Ailand, wat klinkt als Thailand, maar in werkelijkheid Schiermonnikoog is. En Rotterdammers vertrekken naar Reo: niet de miljoenenstad in Brazilië, maar Rotterdam en omstreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden