’Waar trek je de grens? Wel roken buiten het hekje?’ / Scholen voelen niets voor rookverbod op het plein

Scholen en onderwijsbonden voelen niets voor het plan van de Besturenraad (christelijke scholen) om sigaretten op schoolpleinen te weren.

„Een rookverbod zie ik niet zitten”, zegt rector Johan Veenstra van het Comenius College in Hilversum. „Wij zijn een grote school met 1400 leerlingen middenin een woonwijk. Met een verbod loop je het risico dat leerlingen door de buurt gaan zwerven en voor overlast zorgen. Op het schoolplein hebben we toezicht. Wij willen onze verantwoordelijkheden nakomen als partner in de wijk.”

De Besturenraad, die 2250 onderwijsinstellingen en 800.000 leerlingen in het christelijk onderwijs vertegenwoordigt, kwam gisteren met het plan voor een rookverbod op schoolpleinen. Dat doet meer kwaad dan goed, vindt Liesbeth Verhuggen van de Algemene Onderwijsbond. „Het is moeilijk controleerbaar en waar trek je de grens? Wel roken buiten het hekje van het plein?” Zij heeft ook haar twijfels bij de haalbaarheid van het plan. „Dit moet in de wet worden vastgelegd. Bovendien is de Besturenraad een koepel voor christelijk onderwijs en heeft geen zeggenschap over de openbare schoolbesturen.”

Marleen Barth, voorzitter van CNV Onderwijs, vindt een algeheel verbod te ver gaan. „Scholen mogen een eigen rookbeleid bepalen. Sommige scholen hebben al een verbod. Op andere mogen leerlingen alleen op de aangewezen plekken roken.” Volgens Barth is het plan van de Besturenraad slechts een advies.

Ook de koepel van de openbare scholen VOS/ABB wijst een algemeen rookverbod af. De organisatie is wél voorstander van een rookverbod voor onderwijzers op basisscholen.

Voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad, de belangenorganisatie van scholen in het voortgezet onderwijs, denkt dat een verbod „niets uithaalt.” „Scholen kunnen het beste met ouders en leerlingen zelf afspraken maken over hun eigen rookbeleid.” Het Over Betuwe College in Bemmel heeft voor dit probleem een passende oplossing gevonden: leerlingen krijgen van hun ouders een pasje dat ze toestemming geeft om op school te roken.

Oud-minister Els Borst van Volksgezondheid pleitte in 2000 al voor een rookverbod op schoolpleinen. Dit voorstel haalde het destijds niet in de Tweede Kamer. De coalitiefracties, CDA, CU en PvdA, juichten het plan van de Besturenraad gisteren toe. In Vlaanderen is het vanaf september 2008 verboden te roken op schoolpleinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden