Waar op te letten als je als vrouw een racefiets koopt?

Ik ben heel blij met mijn fiets, maar ook nieuwsgierig wat Trouw-columniste en ex-wielrenster Marijn de Vries had geadviseerd. Hier haar tips.

Vrouwen kunnen best een mannenspijkerbroek aan. Maar vaak zit 'ie op sommige plekken toch niet helemaal goed. Hetzelfde geldt voor een mannenracefiets: je kunt er prima op fietsen, maar hij zit toch net niet zo perfect als een vrouwenmodel. Vrouwen hebben (gemiddeld) een korter bovenlichaam en langere armen en benen dan mannen. En kleinere handen, een breder bekken en smallere schouders. De laatste tien jaar hebben A-merk racefietsen als Specialized, Trek en Giant/Liv flink geïnvesteerd in de perfecte racefiets voor het vrouwenlijf. Ervaring leert dat veel fietsendealers nog niet helemaal om zijn, omdat ze: a. geen vrouwenfietsen verkopen, of: b. er net niet voldoende van weten en het dus 'niet nodig' vinden.

Zorg er allereerst voor dat je naar een dealer gaat die een fietsmeting doet. Daar rolt de juiste maat fiets uit, en ook de juiste afstelling.

Voordelen van een vrouwenfiets:

Hij heeft een kortere bovenbuis. Je kunt de afstand tussen zadel en stuur altijd langer maken; een te lange bovenbuis kun je nooit inkorten.

Een vrouwenfiets heeft een goed vrouwenzadel. Dat wordt speciaal bij jouw bekken uitgezocht: het is de bedoeling dat je op je zitbotjes zit en dat de zachte delen ertussen ontlast worden. Het zadel moet precies de juiste breedte hebben. Veel gespecialiseerde dealers hebben hiervoor een meetsysteem. Of je last krijgt van je zitvlak heeft dus te maken met het juiste zadel - en niets met hoe hoog je zadel staat ten opzichte van je stuur.

Een vrouwenfiets heeft een compact stuur. Het ideale stuur is even breed als je schouders. Een compact stuur is niet alleen smaller, de bocht is minder diep en de remgrepen zijn op kleine(re) handen afgesteld.

De opbouw van het carbon of aluminium van een vrouwenfiets is vaak ook anders. Mannen zijn sterker, dus hebben meer baat bij grotere stijfheid. Dat gaat ten koste van het comfort.

Natuurlijk is het geen probleem als je als vrouw toch voor een mannenmodel valt. Maar let er dan wel op dat de verkoper 'm perfect aanpast aan jouw lichaam. En let er vooral op dat je geen te groot frame aangemeten krijgt. Dat gebeurt helaas nog steeds heel veel, vooral bij vrouwen.

Tot slot: investeer in een goed fietsbroekje. Dat kost een lieve duit, maar je zitvlak zal je dankbaar zijn. Een potje chamois crème om eventueel schuren op het zadel tegen te gaan kan ook geen kwaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden