Waar ooit het oude Altinum lag

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Geografen uit Padua hebben de contouren van Altinum in beeld gebracht, de verborgen stad die wordt beschouwd als de voorloper van Venetië.

Op luchtfoto’s van landbouwgronden tegen het meer van Venetië zijn de fundamenten te zien van Altinum. Het is de enige grotere Romeinse stad die niet begraven ligt onder het beton van een hedendaagse stad. De restanten liggen verborgen onder maïs- en sojavelden, ongeveer een meter diep.

De contouren van dat oude Altinum, waarvan de bewoners na de belegering door Attila de Hun in 425 de benen namen, om eeuwen later Venetië te stichten, zijn nu van grote hoogte zichtbaar gemaakt. De droogte in de zomer van 2007 schiep die mogelijkheid: op gecombineerde foto’s in gewoon en infrarood licht is aan de meer of minder lijdende planten te zien waar de bodem het meest compact is, met verborgen stenen en blokken, en waar in de ondergrond juist gaten en gleuven van allerhande waterlopen zitten.

De plattegrond die uit de opnamen van de gewassen oprijst, verraadt de muren, poorten, waterwegen, de straatindeling en monumentale gebouwen, zoals een theater, basiliek en amfitheater. Die gebouwen stonden naar Romeins gebruik bij elkaar, afgescheiden van woongedeelten. Er lag een netwerk van rivieren en kanalen rond de stad, en een hoofdkanaal er dwars doorheen, met verbinding naar het meer.

Op grond van de contourenkaart en de interpretatie daarvan, vandaag gepubliceerd in Science, zouden archeologen mogen hopen op sensationele opgravingen. Maar helaas, meer dan fundamenten zijn er niet te halen, want de door de ’Gesel Gods’ Attila belaagde bevolking nam bij het verlaten van Altinum veel bouwmaterialen mee, op weg naar de veiliger eilanden in het meer. Tot men eeuwen later besloot dat daar middenin Venetië moest komen.

De ¿plattegrond¿ van Altinum: de blauwgrijze vlekken zijn restanten van bebouwing. In de massieve klodder bovenin herkennen archeologen de contouren van theaters, tempel en handelscentrum. De lichtblauwe ronding om de bebouwing heen vormt de stadswal: de opening daarin, linksonder, is een brug, vanwaar een smoezelige streep het kanaal door de stad aangeeft. (Trouw) Beeld
De ¿plattegrond¿ van Altinum: de blauwgrijze vlekken zijn restanten van bebouwing. In de massieve klodder bovenin herkennen archeologen de contouren van theaters, tempel en handelscentrum. De lichtblauwe ronding om de bebouwing heen vormt de stadswal: de opening daarin, linksonder, is een brug, vanwaar een smoezelige streep het kanaal door de stad aangeeft. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden