Waar moeten al die buitenlandse studenten wonen?

De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) in Groningen waarschuwde vorig jaar zomer dat alle kamers voor buitenlandse studenten begin augustus al verhuurd waren. Beeld ANP XTRA
De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) in Groningen waarschuwde vorig jaar zomer dat alle kamers voor buitenlandse studenten begin augustus al verhuurd waren.Beeld ANP XTRA

Er is snel onderdak nodig voor de buitenlanders die hier komen studeren. Een actieplan is hard nodig.

De snelle groei van het aantal buitenlanders dat in Nederland studeert, stelt steden en studentenhuisvesters voor een uitdaging. Want waar moeten die tienduizenden studenten wonen?

Daar denken huisvesters op dit moment over na, zegt directeur Ardin Mourik van Kences, de organisatie van studentenhuisvesters. In een brief aan de informateur vraagt hij een nieuw kabinet vandaag om een 'actieplan' voor de groeiende groep buitenlandse studenten in Nederland. Dat doet Kences samen met stichting The Class of 2020, een Europese denktank die zich bezighoudt met hoger onderwijs en studentenhuisvesting.

"Met kunst- en vliegwerk redden we het nu allemaal net om iedereen te huisvesten", zegt Mourik. "Maar aan het begin van dit collegejaar hebben studenten in hotels gewoond. Uit Tilburg kwam een verhaal over een student die tijdelijk in zijn auto geslapen heeft."

125.000 extra studentenkamers

De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) in Groningen waarschuwde vorig jaar zomer dat de 1550 beschikbare gemeubileerde kamers voor buitenlandse studenten begin augustus al verhuurd waren. Het gat tussen vraag en aanbod was volgens een woordvoerder nooit eerder zo groot. Om dat in de toekomst te voorkomen moeten onderwijsinstellingen, projectontwikkelaars en pensioenfondsen tegen 2030 gezamenlijk 125.000 kamers extra bouwen, berekende Kences. De organisatie gaat daarbij uit van een verdrievoudiging van het aantal internationale studenten.

De huisvesters vragen niet om extra geld, zegt Mourik. Wel om soepeler regels en een duidelijke visie van het kabinet. "Dat biedt zekerheid voor investeerders als pensioenfondsen."

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Niet naar de Ikea

In veel studentensteden is het al jaren moeilijk voor jongeren om een kamer te vinden. Die zijn vaak niet beschikbaar of erg duur. Nederlandse studenten gaan tegenwoordig minder op kamers, bleek in september, omdat zij geen basisbeurs meer krijgen van de overheid. In een deel van de steden is het tekort daardoor minder groot dan voorheen, maar nog steeds aanwezig.

"Door de groei van het aantal buitenlandse studenten moeten we anders gaan bouwen", zegt Mourik. Buitenlanders hebben in eerste instantie behoefte aan gemeubileerde kamers . Wie hier maar een paar maanden blijft, gaat niet naar Ikea. Mourik: "Maar hoe langer ze hier blijven, hoe meer ze in hun woonwensen op Nederlanders gaan lijken."

Lees ook: Buitenlander studeert graag in Nederland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden