Waar Mark Rutte is weten we, maar waar is Melanie Schultz?

Minister Ard van der Steur zat er een beetje onwennig bij, vorige week dinsdag in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. De commissie zorg debatteerde urenlang over de gevolgen van de decentralisatie van de jeugdhulp. Volgers van het Binnenhof weten: in vergaderingen over de gezondheidszorg, met Fleur Agema (PVV), Renske Leijten (SP), Mona Keijzer (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) kan het flink spoken. Zo erg zelfs, dat af en toe in de wandelgangen wordt gesproken over 'de commissie kijvende wijven'.

Van der Steur keek het debat eventjes aan en zei toen, met gevoel voor understatement: "Ik geniet erg van de dynamiek van deze commissie."

Het was de eerste keer dat deze minister van veiligheid en justitie aanschoof bij een vergadering over de zorg. Het is eigenlijk de staatssecretaris die het onderwerp justitiële jeugdhulp in zijn portefeuille heeft. Maar Klaas Dijkhoff, het behoeft geen nadere uitleg, komt tijd te kort nu hij de moeizame opvang van asielzoekers in goede banen moet leiden.

De minister krijgt er dus wat taken bij, alsof Van der Steur niet genoeg aan zijn hoofd heeft. Problemen met de Nationale Politie, de foto van Volkert van der G., een rammelende begroting. Daar komen dus nog wat boeiende zorgdebatten bovenop.

'Ik kan het aan'

Je kunt wachten op de roep van de oppositie dat er een staatssecretaris bij moet op dat ministerie. Het is een verkapte motie van wantrouwen, een signaal dat een bewindspersoon het werk niet aankan. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, defensie) overkwam het vorig jaar. CDA, D66 en ChristenUnie riepen plagerig dat ze hulp nodig had op haar departement, vanwege incidenten met giftige verf en ict, terwijl de militaire missies van de krijgsmacht alle aandacht opeisen. Hennis moest er, zoals verwacht, niets van weten. "Ik kan het aan", zei ze. Sindsdien houden CDA, D66 en ChristenUnie zich koest. Het maandblad Opzij riep Hennis deze week zelfs uit tot invloedrijkste vrouw van 2015. Het kan verkeren.

Miljoenentegenvaller

Die vier woorden 'Ik kan het aan' zullen ook klinken op de gangen van het ministerie van infrastructuur en milieu. Daar moet PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld bewijzen dat zij nog steeds de juiste vrouw op de juiste plek is. Dat is geen sinecure. Ze wordt geplaagd door miljoenentegenvallers bij ProRail, verkeerde aanbestedingen van contracten en een directeur van de spoorbeheerder die beweert dat het ministerie wil dat zijn bedrijf tegenvallers onder de pet houdt. De Kamer heeft het geduld bijna verloren.

Het Binnenhof vraagt zich intussen af: waar is premier Rutte? Moet hij geen Angela Merkel-achtig leiderschap tonen rond de vluchtelingencrisis? Maar een betere vraag is: waar is Melanie Schultz, de minister van infrastructuur en milieu, de politieke baas van Mansveld? Ze is weinig te zien. En dat terwijl die staatssecretaris alle hulp kan gebruiken, zou je zeggen.

Wie de indruk mocht hebben dat Schultz weinig doet; dat klopt niet. Via Twitter is prima te volgen waar ze zich bevindt - en waarom. 5 oktober: op bezoek bij de TU Delft. 'Net kletsnat geworden bij de opening van de Deltagoot! Nu weten we dat hij goed werkt!' 28 september: 'Net geopend verbreding A1 Bunschoten-Hoevelaken en gestart aanpak A27/A1 en A28/A1'. 22 september: Begin van de verbreding A9: 'Moet vaak dezelfde dingen doen bij starthandeling: druk op de knop, vinkje zetten, vandaag echter ook grasmaaien!'

Wel/niet in Kamer

Minst aanwezige ministers in 2014

1. Mark Rutte

2.Melanie Schultz

Meest aanwezige

staatssecretarissen in 2014

1.Fred Teeven

2.Wilma Mansveld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden