Waar mannen over praten aan de voet van de Ventoux

TEUN LAGAS

Ventoux

Regie: Nicole van Kilsdonk. Met Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Wim Opbrouck en Maruschka Detmers.

***

Ventoux gaat over wielrennen en mannendingen. Koersen op de racefiets, de Franse bergen bevechten. In wielershirts die mannen van vijftig-plus nu eenmaal nogal krap zijn gaan zitten.

Hoe herkenbaar voor fietsende vrienden is de scene als zij aan de voet van de Mont Ventoux staan, die verschrikkelijke kale berg van 1910 meter hoog, in de zinderend hete Provence. Vlak voordat ze zullen vertrekken zegt de vrouw: "Maak er geen wedstrijd van jongens." Uit het clubje van oude vrienden klinkt als antwoord: "Nee hoor. We kijken alleen wie als eerste boven is.".

Die ene vrouw - actrice Maruschka Detmers - is na dertig jaar onverwacht teruggekeerd tussen de vrienden die naar Frankrijk zijn gekomen. Ze was er als zeventienjarige ook bij, toen de jongens voor de eerste keer besloten de Ventoux te beklimmen. En toen één van hen zich verslikte in de afdaling en levenloos in een bocht werd gevonden. Dertig jaar later komen de spoken uit het verleden boven en ontrafelen zich geheimen die al die tijd onder elkaar verzwegen waren.

Het scenario dat regisseuse Nicole van Kilsdonk samen schreef met Bert Wagendorp vergt in het begin nogal wat uitleg. De jonge jongens van toen komen voorbij, de vrouw op jonge en oudere leeftijd, de oudere mannen die zich weer verenigen in hun fietsclubje. Daardoor komt Ventoux een beetje verwarrend en traag op gang. Maar als de draad eenmaal is opgepakt en het toenmalige dodelijke afdalingsongeluk voor de kijkers op tafel is gelegd, blijft het boeien.

De middelbare wielrenners, gespeeld door Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte en Wim Opbrouck trainen zich in het zweet en voeren, telkens als ze 's avond op hun terras uitrusten, van die gesprekken die heen en weer slingeren tussen harde grappen en diepere gevoelens. Is het een mannenfilm? Zeker, maar ook zeer geschikt voor vrouwen. Althans voor vrouwen, die altijd willen weten: "Zeg, waar praten jullie als vrienden dan eigenlijk over?" Nou, waarover mannen praten, dat zie je dus in deze film.

Het is vooral de Vlaamse acteur Wim Opbrouck die het warme gevoel van de ideale vriendenclub kan oproepen. Dat deed hij ook al in de Belgische televisieserie 'De bende van Wim', over drie kameraden die met hun motorfietsen door Europa reden. En dan 's avonds een beetje muziek maken, slap ouwehoeren, maar niet alleen maar slap.

Zo doen de fietsende mannen van de Ventoux het ook met elkaar. 's Avonds aan de wijn, lekker eten en praten, de volgende dag heerlijk die bloedhete berg opklimmen. De mix van het goede leven en zwaar afzien.

Wie HET FIETSGEVOEL niet kent en ooit wil leren snappen, moet twee dingen doen: De klassieker 'De Renner' van Tim Krabbé lezen en deze film gaan zien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden