Verstekelingen

Waar komt die toename van inklimmers vandaan?

null Beeld

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 910 verstekelingen aangetroffen aan de grens. Een toename. De meeste migranten probeerden de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

‘Inklimmers’ noemt de Koninklijke Marechaussee ze – migranten die zich op weg naar een ander land verstoppen in bijvoorbeeld vrachtwagens en containers. En het aantal betrapte inklimmers is vorig jaar toegenomen. In 2019 werden in Nederland 910 mensen gepakt. In 2018 ging het om 860 mensen. 

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee komt de toename door de verscherpte grenscontroles in onder andere Hoek van Holland, Rotterdam en IJmuiden. De meeste van de in Nederland gepakte verstekelingen zijn op doorreis naar het Verenigd Koninkrijk, aldus het ministerie van justitie en veiligheid en de marechaussee.

De transportbranche zegt veel last te hebben van migranten die, verstopt in vrachtwagens, illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te reizen. De vrees is dat de aantallen zullen toenemen als de brexit eind deze maand voltrokken wordt.

Mensensmokkelaars

Het aantal betrapte inklimmers in 2019 was even hoog als in 2017. Toch neemt de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee de cijfers van 2018 als uitgangspunt, en spreekt van een ‘gestage groei’, met dank aan verscherpte controles. “De aantallen veranderen altijd in golfbewegingen. Met de investeringen die gedaan zijn, boeken we resultaten, hoewel je natuurlijk nooit alle verstekelingen kan oppakken.”

De woordvoerder zegt dat de marechaussees de controles continu verbeteren. “Migratiehonden zijn bijvoorbeeld een groot succes. Die zijn speciaal opgeleid om mensen te ruiken. Verstekelingen verstoppen zich op de vreemdste plaatsen.”

Daarnaast wordt er informatie uitgewisseld met andere landen en investeert de marechaussee veel in innovatie. Zo is bekend welke bestemmingen ‘populair’ zijn onder mensensmokkelaars en vluchtelingen. “In Rotterdam hebben we dit jaar relatief veel smokkelaars gearresteerd”, zegt de woordvoerder.

Erbarmelijk

In 2016 was er plotseling een grote toename van Albanezen die via Nederland op weg waren naar Engeland. In de eerste helft van dat jaar stond de teller al op 660 inklimmers. In 2015 werden in totaal slechts 580 verstekelingen opgepakt. Toen zijn de controles verscherpt. In totaal werden in 2016 1280 inklimmers aangetroffen.

De Koninklijke Marechaussee probeert niet alleen migranten te vinden, maar ook mensensmokkelaars op te sporen. Door informatie met Frankrijk uit te wisselen werden dinsdag in Nederland vier verdachten van mensensmokkel opgepakt.

Inklimmers betalen veel geld voor een overtocht en worden vaak onder erbarmelijke omstandigheden vervoerd. Eenmaal aangekomen in Nederland maken zij geen aanspraak op een asielprocedure, zegt een woordvoerder van Justitie en Veiligheid. Zij moeten Nederland meteen verlaten en krijgen een inreisverbod.

Lees ook:

Nu de ‘Jungle van Calais’ dicht is, kiest de migrant die het Kanaal over wil vaker voor Rotterdam.

Nederland wordt een transitland voor verstekelingen. Dat bleek dinsdagavond toen op een veerboot in Vlaardingen 25 migranten uit een vrachtwagen werden gehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden