Beeld anp

Taal

Waar komt de naam ‘Europa’ eigenlijk vandaan?

Vandaag bepalen we wie ons land gaat vertegenwoordigen in het Europees Parlement, kortweg ‘Europa’, waarmee in dit geval niet het continent, maar de Europese Unie wordt bedoeld. In de volksmond heet het daarom dat we gaan ‘stemmen voor Europa’, zelfs al brengen we een stem uit op een anti-Europeaan.

Niet alleen over Europa zelf, maar ook over de herkomst van de naam wordt verschillend gedacht, al staat wel vast deze taalvorm via het Latijn teruggaat op de Griekse naam Eurōpè.

Sinds de 19de eeuw wordt er vaak een link gelegd tussen het continent en de knappe Fenicische prinses Europa, die met haar vriendinnen op het strand bij Sidon (in het huidige Libanon) aan het spelen was, toen Zeus in de gedaante van een witte stier haar schaakte. De oppergod ontvoerde haar naar Kreta, waar hij twee of drie kinderen bij haar verwekte, onder wie de ­legendarische koning ­Minos.

Avondland

Is Europa naar deze knappe prinses genoemd, dan bezingt haar naam indirect ook de schoonheid van ons continent. Europa wordt namelijk traditioneel opgevat als samenstelling van eurus (wijd) en ops (oog), wat erop kan duiden dat de prinses met wijd open ogen, dus vol onschuld, nieuwsgierig of een tikje verbaasd, de wereld inkeek. Een andere verklaring is dat Europa Semitische wortels heeft. De naam zou teruggaan op het Fenicische woord erebu (duister of avond) of het Akkadische woord ereb (zonsondergang, vervolgens het westen). Vanuit het Nabije Oosten gezien is Europa immers de streek waar de zon ondergaat. Deze etymologie ligt trouwens ook ten grondslag aan de bijnaam van Europa: het Avondland.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden