Waar komt allergie vandaan?

Waarom reageren sommige mensen zo heftig op iets doodnormaals als pollen of huisstof? Dat mysterie is nog niet opgehelderd, maar Rotterdamse onderzoekers hebben wel een flinke stap gezet. Zij zijn er in geslaagd om de specifieke cellen te vinden die allergische reacties in gang zetten.

Dat kan uiteindelijk een betere behandeling opleveren voor mensen met voedselallergie, astma, hooikoorts of eczeem. Bij deze en andere allergieën komt het immuunsysteem onnodig in het geweer tegen onschadelijke stoffen, met als gevolg klachten als huiduitslag, een loopneus, benauwdheid en rode ogen. Soms alleen maar lastig, een enkele keer levensbedreigend.

Wat zich in het lichaam voltrekt vanaf het moment dat zo'n allergische reactie op gang komt, is wel bekend, zegt immunoloog Menno van Zelm van het Erasmus MC. Een specifieke antistof in het lichaam, immunoglobuline-E (IgE), bindt zich aan de stof die de allergie veroorzaakt. Na herhaald contact leidt dat tot het vrijkomen van allerlei stofjes die onder meer de luchtwegen vernauwen, en de bloedvaatjes in de huid verwijden en de hartactiviteit dempen.

Maar waar komt dat IgE, de trigger van het immuunsysteem, vandaan? Uit specifieke witte bloedcellen, dat was wel duidelijk, maar de cellen zelf waren tot dusver onvindbaar. Ze zijn dan ook behoorlijk zeldzaam: slechts 1 op de 10.000 witte bloedcellen is van het IgE-producerende type. En dan lijken deze cellen ook nog sterk op de andere witte bloedcellen.

De Rotterdammers rapporteren nu in het Journal of Allergy and Clinical Immunology dat ze de IgE-producerende cellen te pakken hebben. Dat kregen ze voor elkaar door eiwitten aan de buitenkant van de witte bloedcellen te 'kleuren' met fluorescerende labels. Door met meerdere kleurstoffen te werken, in wisselende combinaties, konden ze precies de cellen eruit pikken waarnaar ze op zoek waren: een proces van selecteren en deduceren, waarbij elke witte bloedcel werd doorgemeten met behulp van laserlicht.

Dat levert niet meteen een nieuwe behandeling op. "Maar we weten inmiddels ook dat de IgE-producerende cellen zowel in lymfklieren als lokaal worden gevormd, bijvoorbeeld in longen en darmen", zegt Van Zelm.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden