Waar is toch die lelijke, tochtige, stad gebleven?

NIELS MARKUS

Rotterdam lijkt af, 75 jaar nadat de wederopbouw begon. Het aantal tochtige hoeken en gaten in het centrum is afgenomen, er is een 'citylounge' met veel groen en terrassen voor in de plaats gekomen.

Rotterdam is populair, scoort in reisgidsen en in internationale media. Maar sommige Rotterdammers beginnen die rauwe stad van weleer te missen.

Onlangs herhaalden Museum Rotterdam en de Willem de Kooning Academie een onderzoek van socioloog Rob Wentholt uit 1968. Het stadsbestuur was in zijn nopjes met de gloednieuwe binnenstad, die was ingericht naar de nieuwste stedenbouwkundige inzichten.

Via de grote verkeersaders kon je overal komen, de Lijnbaan was het eerste autovrije winkelgebied ter wereld.

De onderzoekers uit '68 schrokken echter van de resultaten: de Rotterdammers zelf vonden al die moderne architectuur maar lelijk. De planmatige opzet vonden ze niet vooruitstrevend, maar kil. Paul van de Laar, directeur van Museum Rotterdam: "Het was een prachtig functionele stad, maar ze waren de mens vergeten."

Dat is inmiddels wel anders. Uit het hernieuwde onderzoek blijkt dat Rotterdammers nu wél tevreden zijn met de stad. In een paar jaar tijd is het imago van Rotterdam omgeslagen. Van de stad waar ouders waarschuwden om niet de metro te nemen, naar een hippe toeristenbestemming.

Havensteden zijn vaak de lelijke eendjes onder de steden, zegt Paul van de Laar: "Parijzenaars hebben ook niks met de inwoners van Marseille. Maar in Rotterdam is dat beeld inmiddels gekanteld."

De stad doet wel erg zijn best om aantrekkelijk te zijn voor toeristen en buitenstaanders, vindt een aantal respondenten. Rotterdam was een acquired taste: je moest moeite doen om de stad te leren waarderen. Waar is de tijd gebleven dat je je als Rotterdammer moest verdedigen voor de tochtige stad, de rauwe volksaard en die verschrikkelijke gabbermuziek?

Van de Laar: "Ik snap dat mensen vinden dat de stad niet te 'makkelijk' moet worden. Al behoor ik tot de andere groep: ik vind het geweldig dat we in de Lonely Planet staan en meer mensen hier naartoe komen."

In 2001, toen Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa was, had de stad net zo'n bloeiperiode als nu. Een jaar later, met de opkomst van Pim Fortuyn, kelderde de gevoelstemperatuur, en kwamen allerlei spanningen aan het licht.

Uit het onlangs gedane onderzoek blijkt dat Rotterdammers van nu zich ook zorgen maken over een toenemende scheiding tussen arm en rijk en tussen verschillende culturen.

Van de Laar: "Je moet alert zijn, zoiets als in 2002 kan zomaar opnieuw gebeuren. Daarin is Rotterdam nog altijd ongepolijst: er is een veel kleinere middenklasse die als buffer kan werken. Er is eerder een clash, en de conflicten zijn groter."

undefined

Rotterdam viert de wederopbouw

Nadat vorig jaar het bombardement werd herdacht, is dit jaar de wederopbouw aan de beurt. Rotterdam viert heel 2016 dat die 75 jaar geleden begon en dat het nu goed gaat met de stad. Er zijn speciale theatervoorstellingen, lezingen en exposities. Het buitenprogramma begint op zondag 20 maart, als een drie kilometer lange rij grote dominostenen dwars door de binnenstad zal omvallen. Het Museum Rotterdam, sinds kort heropend in het nieuwe Timmerhuis, heeft het hele jaar een expositie over de wederopbouw.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden