Mollentelling

Waar is de mol?

Een mol duikt op uit de grond.  Beeld
Een mol duikt op uit de grond.Beeld

Hopen zwarte aarde verraden hem: hier heeft een mol lopen mollen. Afgelopen weekend konden de deelnemers van de tweede Nationale Mollentelling antwoord geven op de vraag: ‘waar is de mol?’. Met succes. In totaal zijn meer dan vijfduizend mols­hopen gemeld, ongeveer vijtienhonderd meer dan vorig jaar.

Of er daadwerkelijk meer mollen zijn, blijft echter de vraag, zegt de Zoogdiervereniging, mede-­initiatiefnemer van de telling. De resultaten tonen volgens de organisatie vooral aan dat de mol zijn pr beter op orde heeft. Er is meer belangstelling voor het beestje.

Lang was de mol een onwelkome gast in tuinen en weilanden. Maar mollen functioneren onder de grond als een levende schoffel: ze maken de aarde luchtiger waardoor planten en bloemen gemakkelijker kunnen groeien.

Langs snelwegen en treinsporen laat de mol zich het gemakkelijkst spotten.

En toch wordt de mol steeds vaker gesignaleerd in de steden. In parken en tuinen voelt hij zich ­prima thuis. Stadse fratsen zijn de mol dus niet vreemd.

Een Rotterdamse stadsecoloog is daarom benieuwd hoe diep de mol precies kan doordringen in de havenstad. Een chocoladereep is uitgeloofd voor de vinder van de meest stadse mol.

De Waddeneilanden blijven nog onberoerd door het graafgrage zoogdier. Opvallend, want het beestje is een uitstekende zwemmer.

Een eilandhoppende mol laat dus nog even op zich wachten. Ook de provincie Flevoland is niet populair.

Raar, zou je misschien denken. Mijdt de mol de polder? Volgens de Zoogdiervereniging kan het ook zijn dat er niet goed genoeg is gezocht. Volgend jaar dus beter letten op eventuele hints en ­clues.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden