Waar is Carmel?

Heen en weer tussen zoekende moeder en verdwenen kind

Op de dag van haar verdwijning draagt de achtjarige Carmel een jas in haar lievelingskleur rood. Ze zijn op een verhalenfestival en haar moeder Beth vangt nog net een glimp van haar rode jas op voor ze een paar seconden afgeleid raakt. Er wordt gezocht en gezocht naar Carmel tot de paniek toeslaat en de politie komt. Maar ook de opgetrommelde agenten kunnen het meisje niet vinden. Het kind blijft weg.

Carmel en haar moeder zijn die ochtend nietsvermoedend van huis vertrokken terwijl ze al in de gaten werden gehouden door een vreemde man. En die heeft het juiste moment afgewacht om het kind mee te lokken. Tot zover lijkt 'Het meisje in de rode jas' van Kate Hamer de zoveelste thriller over de ontvoering van een kind. Maar Hamer pakt het vervolg van de ontvoering anders aan en dat levert een origineel en huiveringwekkend boek op.

De verdwijning van Carmel wordt beurtelings beschreven vanuit het gezichtspunt van het kind en dat van de moeder. Naarmate het boek vordert wordt het aandeel van de moeder kleiner. Het leven van de gescheiden Beth gaat voorspelbaar verder. De wanhoop en het gemis van haar dochter maken dat ze als het ware bevroren raakt in de tijd. Ze durft niet te verhuizen, want wat moet ze dan tegen Carmel zeggen als die terugkomt? Van haar ouders krijgt ze een auto want dat is handig bij het zoeken. Is er een grasspriet in Engeland waar ik nog niet achter heb gekeken, vraagt ze zich na jaren af.

Carmel vertelt intussen haar eigen verhaal vanaf het moment dat ze werd weggelokt en in de handen valt van 'Grootva'. Wat wil de man van haar? En wie zijn die vreemde vrouw en de andere twee meisjes die meereizen? Carmel snapt het niet en de lezer wordt ook lang in het ongewisse gelaten. Die moet het doen met de informatie van een jong kind. Carmel wordt meegesmokkeld naar de Verenigde Staten en maakt daar een waanzinnige rondreis. Ze moet haar eigen naam en waar ze vandaan kwam vergeten. En haar lievelingskleur, rood. Maar dat doet ze niet.

Het waarom van de ontvoering wordt maar langzaam duidelijk. Het is een vreemd en onvoorspelbaar verhaal. Maar Hamer beschrijft wat het ietwat wereldvreemde kind meemaakt op een onbevangen invoelende manier, en zo goed dat je bijna niet anders kunt dan 'Het meisje in de rode jas' in een keer uitlezen.

Kate Hamer: Het meisje in de rode jas (The Girl in the Red Coat) Vert. Mechteld Jansen. Boekerij; 384 blz. euro 19,95.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden