Waar hangt Wim T. Schippers toch uit?

Omdat er ook dvd’s verkocht moeten worden én omdat de zomerse zendtijd moet worden opgevuld, zendt de VPRO momenteel ’We zijn weer thuis’ uit, de satirische soap van en met Wim T. Schippers.

Dat doen ze om kwart over twaalf ’s ochtends.

De echte fans - en die heeft Schippers volop - laten zich niet door zulke incourante tijdstippen weerhouden. Die blijven graag wakker, nemen het ook nog eens op én kopen de dvd-box.

’We zijn weer thuis’ (‘Oehoeoehoe’) werd tussen 1989 en 1994 uitgezonden als opvolger van ’Opzoek naar Yolanda’ (1984).

De dramady-reeksen van Schippers zijn een parodie op de sitcoms en de soaps, die in de jaren tachtig opkwamen.

Ze spelen zich ook op dezelfde plaatsen af, met, in het geval van ’We zijn weer thuis’, de keuken als centrale ontmoetingsplek. Horecagelegenheden zijn ook favoriet. Schippers maakt daar vaak zijn sterkste grappen.

Eentje doen?

Man: ,,Dit hoef ik niet te nemen!”

Ober: ,,Natuurlijk niet! Maar waarom bestelde u het dan?”

In ’We zijn weer thuis’ bewoont Nel van der Hoed-Smulders (Truus Dekker) een villa samen met haar drie zonen Simon Raaspit (Wim T. Schippers), Govert Zwanenpark (Kenneth Herdigein) en Thijs van der Hoed (Dick van den Toorn). Maar, zo luidt de grote vraag, waarom wonen die drie volwassen mannen eigenlijk nog bij hun moeder?

Een normaal mens kan er niks mee. Schippers wel. Alle onzin die je hoort en de janboel die je ziet, is tot in de puntjes uitgewerkt. Als het gaat om hilarisch langs elkaar heen praten is er geen betere scriptschrijver dan Wim T. Schippers.

Nog eentje doen?

Man zit bij de dokter hardop te puzzelen: ,,Beleefdheidsformule beginnend met een p.”

Vrouw komt binnenvallen en roept: ,,Pardon!?”

Puzzelende man: ,,Dat ontbrak er nog maar aan.”

Nog eentje dan. Uit de categorie horeca.

Hetty: ,,Kopje koffie?”

Nel: ,,Een kopje is misschien niet eens zo’n gek idee. Een emmer vind ik altijd meteen weer zo veel.”

De lachstuipen worden niet alleen opgeroepen door de meesterlijk flauwe dialogen. De bewust overtrokken toneelmatige toon die de acteurs aanslaan is eveneens om je te bescheuren. Het weerzien met ’We zijn weer thuis’ roept daarom de vraag op waarom we Schippers toch nooit meer zien. De VPRO laat weten druk bezig te zijn met het uitbrengen van ’Schippers’ Televisiepraktijken - sinds 1962’ (jawel, op dvd) en meldt ’wellicht’ de komst van een tv-versie van het toneelstuk ’Wuivend Graan’. Geen spoor van een nieuwe soap.

Voorlopig doe ik het thuis voor het slapen gaan met een boekje over de taal van Wim T. Schippers. Titel: ’Verdomd interessant, maar gaat u verder.’ Neemt u dat weer eens letterlijk, meneer Schippers en meneer de VPRO?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden