Review

Waar haalt een mens de tijd vandaan voor al die vogelgebieden?

Waar zullen we morgen heengaan? Een veelgehoorde vraag in vogelaarskringen. De keus hangt meestal af van wat de Dutch Birding-vogellijn aan zeldzaamheden doorgeeft, van het tijdstip waarop je naar bed gaat, van drankmisbruik, van de zin om vroeg op te staan, en van je vaste gewoontes.

Iedereen heeft in de loop der jaren zijn eigen voorkeuren ontwikkeld. Zo staan hoog op mijn doe-lijst Flevoland, de Hondsbossche Zeewering, de Zuidpier van IJmuiden, Noordoost-Groningen, de Vijfhoek bij Diemen, het Kootwijkerzand, Eernewoude en het Lauwersmeer.

Dat laatste gebied alleen al vanwege het vooruitzicht om daar na 200 kilometer rijden fish and chips met een biertje te kunnen nuttigen, die je overigens in een en hetzelfde restaurant bij drie verschillende toonbanken moet bestellen.

Arnoud van den Berg en Dominique Lafontaine maken de keus uit de te bezoeken gebieden met hun 'Vogels in de kijker' aanzienlijk groter. Veel terreinen waar je normaal alleen van hoort via regionale tijdschriften, komen tot leven. Je begint te beseffen dat je zelfs voor het relatief kleine gedeelte van Europa dat zij behandelen (Nederland, België en Noord-Frankrijk) eigenlijk te weinig tijd van leven hebt.

Een keur aan informanten verstrekte informatie over hun favoriete vogelgebieden, wat waardevolle en vooral vaak recente gegevens oplevert. Het boek bevat veel informatie over hoe er te komen en wanneer erheen te gaan, maar het had wat meer kaartjes mogen bevatten.

Zonder gedetailleerde (staf)kaarten zal het niet altijd eenvoudig zijn je weg te vinden.

Misschien hadden de kleurenplaten, die niets aan het boek toevoegen, beter het veld kunnen ruimen voor meer gebiedskaartjes. Waar blijft toch de uitgever die kaartjes en allerlei wetenswaardigheden op een relatief goedkope cd-rom bijlevert?

Dat de keus van de besproken gebieden voor rekening van de samenstellers komt, is duidelijk. Het gevolg is dat een aantal leuke plekken niet wordt behandeld (waarschijnlijk tot opluchting van de lokale vogelaars die niet al die bezoekers over de vloer willen hebben), terwijl andere relatief veel aandacht krijgen.

Dat er nogal wat verandert in dit deel van Europa, blijkt hieruit dat nu al het een en ander achterhaald is. Dit valt niet te voorkomen. 'Vogels in de kijker' is zonder twijfel het beste boek dat de zoekende excursieganger zich kan aanschaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden