Waar geven we die 725 miljoen aan landbouwsubsidies aan uit?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederland ontvangt 725 miljoen euro van de Europese Unie aan landbouwsubsidies. Waar geven we dat aan uit?

Het zijn enorme bedragen die de Europese Unie uitgeeft aan landbouwsubsidies. Meer dan 50 miljard euro vorig jaar voor de 28 lidstaten. Nederland kreeg daarvan 725 miljoen euro. Dat kan minder, is de algemene gedachte, en waarschijnlijk ook de nieuwe koers van de Europese Commissie die vandaag haar toekomstplannen voor de landbouw presenteerde.

Wat de gevolgen zullen zijn van het nieuwe Europese landbouwbeleid voor de Nederlandse boer en akkerbouwer is nog lastig om te zeggen. Er zijn op dit moment bijna zeventig verschillende regelingen in de subsidiepot waar agrarische organisaties en bedrijven aanspraak op kunnen maken. Ruim 45 duizend Nederlandse bedrijven vragen een bedrag uit een van de potjes aan.

Niet direct naar de veehouder

De grootste bedragen gaan niet rechtstreeks naar boeren en landbouwers. Er is in Nederland bijna geen veehouder te bekennen bij de vijftig organisaties die de meeste landbouwsubsidie ontvangen. Met stip staat Hoogwegt International uit Arnhem bovenaan het lijstje grootontvangers. Dat handelsbedrijf in vloeibare zuivel met vestigingen in 23 Europese landen ontving vorig jaar 50 miljoen euro.

Daarna volgt met bijna 20 miljoen euro de POV, een organisatie van varkenshouders. Zij ontvangen deze subsidie onder het kopje ‘maatregelen ter bestrijding van marktverstoringen’ en moeten het geld zo uitgeven dat het ten goede komt aan de varkensboeren. In dezelfde categorie krijgt ZuivelNL uit Den Haag bijna 10 miljoen euro voor het versterken van de Nederlandse zuivelketen.

Vervolgens komt een aantal coöperaties. Deze producentenorganisaties krijgen steun voor activiteiten die de afzet verbeteren, zoals promotie en innovatie. Daar gaan vele miljoenen euro’s naar toe. De organisaties mogen het geld ook gebruiken voor milieumaatregelen.

Op de negende plek staat de gemeente Noordoostpolder. Die krijgt ruim 4 miljoen om toeristische activiteiten te ontplooien. In totaal ontvangen veertig Nederlandse gemeenten geld.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier weet ook haar weg naar de subsidiepot te vinden. Ze ontving vorig jaar bijna 1,8 miljoen euro voor ‘niet productieve investeringen in waterbeheer’. Dat zijn maatregelen om milieudoelstellingen te halen, die zonder subsidie wellicht niet worden genomen.

null Beeld Loumen&Friso
Beeld Loumen&Friso

Lidl

In de top 20 van grootontvangers staat een vreemde eend in de bijt, supermarktketen Lidl. De Lidl ontvangt ruim 1,3 miljoen euro omdat ze fruit uitdeelt op scholen. Ook dat komt dus uit het landbouwsubsidiepotje. Groothandel HealthyQ krijgt bijna 1,2 miljoen euro voor het verspreiden van fruit op scholen.

Vleesverwerker Van Rooi Meat uit Helmond, die in 2015 nog een omzet draaide van 518 miljoen euro en een winst mocht optekenen van ruim 13,4 miljoen euro, inde 879.000 euro. Dat steuntje is bedoeld voor de grote hoeveelheid schuren die ze moeten hebben voor opslag van het vlees. De directe aanleiding was de Russische boycot uit 2014. Voor de tuinbouw, de zuivel en de varkensvleessector werden toen regelingen in het leven geroepen.

Voor inkomensondersteuning van de boeren is er bijna 500 miljoen, gemiddeld 11.000 euro per boer. Maar de verschillen zijn groot. Zo weet een teler van onder meer granen uit Pekela 580.000 euro op te halen. Maar veel boeren moeten het met lagere bedragen doen, sommigen met maar 6 of 10 euro.

Lees ook: Brussel wil af van regelzucht: Landbouwbeleid moet 'renationaliseren'
Lees ook: Landbouw EU wacht een evolutie, geen revolutie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden