Waar gelooft u (nog) in? - filmvraag na 11 september

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) wijdt de komende dagen onder meer aandacht aan de vraag 'What do you believe in?' Volgens festivaldirecteur Ally Derks is het een vraag die na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 plotseling meer urgentie kreeg. Vorig jaar was er te weinig tijd om uitgebreid bij dit onderwerp stil te staan, maar in de aanloop tot het huidige festival merkte Derks dat documentairemakers zich meer dan anders met het thema religie bezig bleven houden. Het was voor haar aanleiding om dit jaar een speciaal themaprogramma samen te stellen en 27 documentaires onder de noemer 'Waar gelooft U (nog) in?' samen te brengen.

Zo komt de islam aan de orde in het korte videofilmpje 'Act of Faith' van de Amerikaanse documentairemaker Dan Bree. Imam Iftekhar spreekt zich hierin uit over het standpunt van de islam tegenover homoseksualiteit. Voorzichtig oppert hij dat het tijd is om de interpretatie van de Koran inzake homoseksualiteit te herzien. Ook de Belgische filmmaker Thierry Michel stelt in zijn avondvullende documentaire 'Iran sous le voile des apparences' vragen over het islamitische fundamentalisme en de betekenis van de sluier (chador) in hedendaags Iran. Op zijn reis naar het Midden-Oosten stuit hij op een land dat ergens tussen religieus fanatisme en democratische vrijheid zijn waardigheid probeert te vinden. Het zijn documentaires waarin veel vragen worden gesteld, eigenlijk zoals het hoort. En het zijn veelal portretten van mensen of groepen met extreme overtuigingen, zoals de Amish, geportretteerd in 'Devil's Playground' van de Amerikaanse filmmaakster Lucy Walker.

Interessant is ook dat het programma verder gaat dan religie alleen. De vraag 'What do you believe in?' strekt zich ook uit naar de media, onder meer met een documentaire over Henry Kissinger, gemaakt door Eugene Jarecki. In 'The Trials of Henry Kissinger' wordt de 'secretary of state' van Richard Nixon en van Gerald Ford onder de loep genomen. De man die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg zou ook allerhande misdaden op zijn naam hebben staan. Wat zijn Kissingers misdaden? Wat voor beeld krijgen we van Kissinger uit de media? Kunnen we de media vertrouwen, geloven?

Wat breed-uitwaaierend is het themaprogramma 'What do you believe in?' daarmee wel. Tegelijk is het een teken des tijds dat het geloof zich niet alleen in religieuze zin manifesteert. Voor Trouw is het aanleiding om de komende week de gasten van het International Documentary Filmfestival Amsterdam zelf aan de tand te voelen. Waar geloven zíj (nog) in?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden