Waar gaat Clintons achterban heen?

Nu Barack Obama de Democratische nominatie eindelijk op zak heeft, is het aan hem de verschillende kiezersgroepen binnen de Democratische partij weer tot elkaar te brengen. Sommige groepen steunden Hillary Clinton door dik en dun. Vijf kiezers over de kloof in de partij en Obama.

Jennifer Gage

New York City

Stemt op Obama

„Ik heb Hillary Clinton ooit van dichtbij meegemaakt. Ik vond haar toen warm en heel charismatisch. Maar tijdens de campagne stuitte haar ongeremde machtshonger me tegen de borst. Het leek alsof ze dacht recht op het Witte Huis te hebben.

Babyboomers zoals zij hebben hun kans gehad. Bill was hun president. Ik houd er als jongere niet van dat zij en haar generatie denken dat ze kunnen blijven bepalen wat er in Amerika gebeurt. Door maar op haar ervaring te hameren, bevestigde ze voor mij die arrogantie.

Ik voelde sympathie voor haar toen ze tijdens de campagne hard werd aangepakt, puur en alleen omdat ze een vrouw is. Maar dat was geen reden om haar steunen. Ik houd niet van haar ’ik-ben-gedwongen-hard- te-zijn-in-deze-harde-mannenwereld’-houding.

Ik vind het leuk dat Obama jonger is, tot een nieuwe generatie behoort en een einde kan maken aan al die slepende culturele gevechten uit de babyboom-tijd. Het is hoog tijd voor verandering. Het telt voor mij ook mee dat hij de diepe wonden van de slavernij kan helpen dichten. Ik geloof ook dat Obama ons zwaar beschadigde imago in het buitenland kan herstellen.”

Barbara Lebey,

Atlanta, Georgia

Stemt op McCain

„Ik heb, zoals zo velen die Hillary steunen, besloten om straks met de neus dicht het stemhokje binnen te gaan en op McCain te stemmen.

Wij vertrouwen Obama niet, omdat hij twintig jaar lid bleef van Trinity-kerk (waar de omstreden Jeremy Wright dominee was, red.) en zoveel twijfelachtige relaties heeft.

Veel vrouwen die ik ken, waren tot voor kort nog wel bereid op hem te stemmen. Maar het besluit van het DNC (Democratisch Nationaal Comité, dat onlangs besloot Florida en Michigan, staten die Clinton won, slechts de helft van zijn gedelegeerden te geven) was voor mij en anderen de druppel die de emmer deed overlopen.

Hillary is onderuitgehaald en belachelijk gemaakt, niet alleen door het DNC, maar ook door de grote media en het Obama-team. Misschien zal het seksisme in de VS worden besproken en aangepakt als Obama verliest. Daarom moeten we onze stem laten horen.

Ik weet dat de Obama-mensen begonnen zijn aardige dingen te vertellen over vrouwen en over Hillary om bij ons in de gunst te komen. Het zal niet werken. Ik hoop dat Clinton weigert zijn vicepresidentskandidaat te worden, als hij haar dat aanbiedt. Als zij bij hem op de ticket staat, dan wint hij, en dan wordt de les niet geleerd.”

John White,

Scranton, Pennsylvania

Obama of McCain

„Ik denk dat in Hillary een goede president steekt. Vooral op het gebied van volksgezondheid heeft ze veel ervaring en kennis. En daar moet echt wat aan gebeuren. Ziektekostenverzekeringen zijn zo duur geworden en dekken lang niet alles.

Of Obama ook uit het goede materiaal gesneden is, weet ik niet. Hij heeft veel te vertellen. Dat heb ik wel op de televisie gezien. Maar ik heb tot nu toe nog nooit echt geluisterd naar wat hij te zeggen heeft. Ik ben gewoon nog niet zo bezig geweest met de verkiezingen. Clinton had vanaf het begin mijn stem.

Ik heb helemaal geen slechte indruk van Obama. Hij is waarschijnlijk best een geschikte man. En wie weet, misschien kan hij nieuwe banen brengen naar Pennsylvania. Die hebben we nodig. Als het op de economie aankomt, zijn de Democraten beter dan de Republikeinen.

Het kan best zijn dat ik straks op Obama stem. Maar ik sluit niet dat ik John McCain kies. Die spreekt me ook aan. Dat is een goede man, een held. Ik heb tot nu toe te slecht opgelet om te kunnen kiezen.”

Monica Smith

Fairhope, Alabama

Stemt op Obama

„Ik heb eerst de kat uit de boom gekeken. Ik ben als zwarte vrouw opgegroeid in dit land en weet dat er nog veel racisme is. Ik was niet optimistisch over de kansen van Barack Obama.

Ik vond hem in het begin ook te vaag. Hij speelde op veilig en zocht het politieke midden op. Ik aarzelde toen tussen hem en John Edwards. Maar na zijn zege in Iowa is hij gegroeid als kandidaat. Ik ben nu echt een Obama-supporter. Als Clinton de kandidaat was geweest, was ik in november thuisgebleven. Ze heeft dingen gezegd en gedaan, die voor mij over de schreef gingen.

Washington bedrijft al zolang politiek op één en dezelfde manier. Dat systeem is helemaal vastgelopen. Ik heb goede hoop dat Obama het bestel kan veranderen.

Hij heeft niet vreselijk veel ervaring. Maar ik denk dat hij slim genoeg is om te leren wat hij niet kan of om capabele medewerkers te benoemen. Hij oogt als een weloverwogen man, die wil luisteren. Ik hoop dat hij meent wat hij zegt. Ik zal diep teleurgesteld zijn als dat niet zo blijkt te zijn.”

Bob Cruanas

Santa Fe, N-Mexico

Stemt op Obama

„Ik had liever Hillary gehad. Barack Obama is mij een beetje te groen. En het zijn slechte tijden, zeker wat de economie betreft. Het is echt tijd dat we verandering krijgen. Dan was iemand met de ervaring om ook echt die veranderingen tot stand te brengen het beste geweest.

Maar ik stem zeker op Obama in de algemene verkiezingen. Ik vind hem een goede tweede keus. Ik voel geen verwantschap met de Republikein John McCain en zijn ideeën over de oorlog.

Maar of alle latino’s, die eerst op Hillary stemden, ook naar Barack overstappen, weet ik niet. Veel oudere Cubaanse Amerikanen, van de generatie van mijn ouders, zullen niet snel op een zwarte kandidaat stemmen. Er zijn in het verleden te veel conflicten geweest tussen latino’s en zwarten. Voor de nieuwe generatie is dat geen probleem.

Toch denk hij dat een redelijke kans maakt om mijn staat New Mexico te winnen, hoewel die veel latino’s telt. Obama heeft de steun van gouverneur Bill Richardson, die zelf half Mexicaans is. Die zal echt alles uit de kast halen om Obama New Mexico te laten winnen. Richardson is heel populair. Ik zie op straat meer en meer auto’s met een Obama-sticker.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden