Weblog

Waar een wil is, is een spoorlijn

Jack Biskop, Tweede Kamerlid CDA. Beeld
Jack Biskop, Tweede Kamerlid CDA.

Voor een lid van de Tweede Kamer zijn maar weinig dingen zeker. Zo weet je dat een regeerperiode gewoonlijk vier jaar duurt, maar dat die periode danig kan worden verkort als een kabinet valt en er vervroegde verkiezingen zijn.

Jack Biskop en Tweede Kamerlid CDA

Wat wel zeker is, dat zijn de dossiers die met een zekere regelmaat iedere keer weer op je bureau belanden. Twee voorbeelden. Het eerste heeft een regionaal karakter, want ik hecht aan de kracht van de regio’s. Ik kom uit West-Brabant en wat daar gebeurt heeft helemaal mijn speciale belangstelling.

In het bijzonder maak ik me sterk voor de spoorverbinding tussen Roosendaal en Antwerpen. Nu is dat een halfuursverbinding, maar als de HSL voluit rijdt, valt voor Roosendaal de verbinding Amsterdam-Brussel weg. De HSL zal namelijk via Breda gaan lopen.

De afgelopen jaren heb ik met grote regelmaat een pleidooi gehouden voor het laten doorrijden van de sneltrein vanuit België. Deze trein komt nu tot in het Belgische Essen. Slechts vijf kilometer van Roosendaal!

Met een Belgische kaartjesautomaat op het Roosendaalse station erbij zou dan ook nog het grenstarief worden afgeschaft. Dit grenstarief is 30-35 procent en het afschaffen ervan kan een reiziger tientallen euro’s schelen.

Over deze kwestie wordt door Nederland en België vaak overlegd. Als ondervoorzitter van het Beneluxparlement zorg ik ervoor dat dit overleg in volle gang blijft. Volgende week vrijdag zal ik in Brussel opnieuw aandacht vragen van de Belgische minister voor dit vraagstuk. Gelukkig zijn zowel België als Nederland van goede wil. En waar een wil is, is een spoorlijn.

Een tweede voorbeeld van een op mijn bureau liggend dossier betreft dyslexie. Ook dit onderwerp komt regelmatig aan de orde. Gelukkig worden er vorderingen gemaakt. De laatste motie, die ik hierover met onder meer Margot Kranenveldt van de PvdA indiende, is echter nog maar voor de helft door het kabinet beantwoord. Het overzicht van mogelijke hulpmiddelen is er, heel goed, maar dat is niet genoeg. De aanpak van knelpunten om hulpmiddelen voor dyslectische leerlingen in het onderwijs te kunnen inzetten is er namelijk nog niet. Ik verwacht die aanpak nog dit jaar. Daarbij reken ik weer op de steun van mijn collega Kranenveldt. Misschien is het onderwerp van kinderen in het onderwijs die extra aandacht nodig hebben meteen een aardig onderwerp voor Margot om haar blogreeks mee te beginnen. Ik wens haar daarbij veel succes!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden