Waar blijven toch die Europese waarden?

De Turkse president Erdogan trekt alle macht naar zich toe en zet zijn tegenstanders in de gevangenis (de Verdieping, 13 augustus).

Nu wil de Turkse justitie ook de leider van de pro-Koerdische partij HDP (waar bij de laatste verkiezingen meer dan 10 procent van de bevolking op stemde) laten oppakken.

Dit staat volgens mij geheel haaks op Europese kernwaarden als vrije meningsuiting, de rechtsstaat en democratie. Toch praat Europa met Turkije over toetreding tot de EU. Ook ontvangt de Turkse regering 6 miljard euro.

Waarom gaan Rutte en andere Europese leiders door met dit vluchtelingenverdrag? Uit angst dat er anders weer vluchtelingen komen? Worden zo onze Europese waarden van vrijheid en democratie opgeofferd aan de angst voor vluchtelingen?

Ab de Buck Dordrecht

Belediging

Twee grote beledigingen: tegen een vrouw zeggen dat ze dik is en tegen een man zeggen dat hij klein is. Dat laatste heeft Ephimenco in verschillende bewoordingen gedaan over Yuri van Gelder in zijn column (Trouw, 13 augustus). Gespierde dwerg, klein mannetje. Zonder het gedrag van Yuri te vergoelijken, vind ik het de columnist en de krant onwaardig om op deze manier over hem te schrijven. Mocht columnist Marijn de Vries, na haar column vrijdag, zich nog steeds afvragen waar de shit op Twitter vandaan komt dan zou wellicht hier het antwoord kunnen liggen. Met een columnist als Ephimenco hebben we eigenlijk Twitter niet eens meer nodig.

Anneke van der Meulen Odijk

Geen verliezers

Als Dafne Schippers in de finale 100 meter sprint ondanks de naweeën van een noemenswaardig lichamelijk ongemak even hard loopt als in de halve finale, heeft zij een fikse olympische prestatie geleverd. Met zeven vrouwen binnen een halve seconde was een podiumplaats om het even. Om het nog maar eens te herhalen: sport kent vooraf geen winnaars en achteraf geen verliezers.

André de Bruijn Hoevelaken

Schending

Gerard Vogels heeft het nog eens duidelijk en kundig uiteengezet: de door de overheid willekeurig opgelegde rekenrente leidt straks tot absoluut onnodige korting op de pensioenen van mensen, die de afgelopen acht jaren toch al duizenden euro's tekort zijn gedaan omdat hun pensioenen, eveneens onnodig, niet zijn aangepast aan de stijging van prijzen ten gevolge van de inflatie (Opinie, 15 augustus).

Óf ministers en kamerleden zijn kortzichtig óf zij kiezen bewust voor regels die de pensioengerechtigden benadelen. Ik houd het op het laatste. Dat heet in gewone mensentaal diefstal. Een rechter staat hier machteloos en daarom is het te hopen, dat gepensioneerden en bijna- gepensioneerden bij de volgende verkiezingen massaal hun stem verheffen tegen deze flagrante schending van hun rechten.

Jacques Brummans Oosterhout

Waar zijn Israëls vrienden?

Over de rechtmatigheid van het bezet houden van de westelijke Jordaanoever zullen Israël-sympathisanten en Israël-critici het nooit eens worden. Maar iedereen weet, dat voortdurend nieuwe huizen bijbouwen, niet op je eigen gebied maar op dat van een ander, nooit te verdedigen is. Bovendien: naarmate er meer huizen bijkomen, wordt een oplossing steeds onmogelijker. We zien allemaal dat Israël met haar huidige politiek bezig is zich in een situatie te manoeuvreren, waarin haar voortbestaan pas echt bedreigd wordt. De enigen die Israël nog kunnen helpen, zijn haar vrienden. Zij zouden op zijn minst een poging kunnen wagen de ogen van de bevolking en van de regering te openen om zo het land op andere gedachten te brengen. Maar zij zwijgen. Het zijn niet de critici, maar de sympathisanten, die Israël op dit ogenblik in de steek laten.

Roeland van Reeuwijk Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden