Waar blijven die blaadjes?

Door de storm van afgelopen week is een groot deel van de blaadjes van de bomen gewaaid. Kleine knaagdieren en insecten genieten ervan, maar treinen en fietsers gaan er van glibberen. Daarom ruimen gemeentes elke herfst alle bladeren op. Maar waar blijven die en wat gebeurt ermee?

Als een boomblad naar beneden dwarrelt, maakt het veel uit in welke gemeente het op straat valt. Neem Nunspeet. Dit dorp ligt op de Veluwe, aan de rand van de bossen en het weidegebied langs de Randmeren. De gemeente veegt het blad op en vervoert het naar afvalverwerkingsbedrijf Van Werven. "Wij composteren de bladeren en leveren het daarna aan landbouwers die het gebruiken als verrijking voor de bodem", vertelt Almar van Bruggen, teamleider bij Van Werven.

Voor het composteerproces mengt Van Werven de bladeren eerst met ander groenafval, zodat het compost de juiste samenstelling krijgt. Het mengsel wordt vervolgens in zogenoemde rillen gelegd. "Dat zijn lange rijen waar een composteermachine overheen kan rijden. Die machine moet de ril af en toe omleggen, zodat het proces zo snel mogelijk verloopt", legt Van Bruggen uit.

In Amsterdam zit die werkwijze er niet in en daarom belanden de blaadjes van de straat bij het restafval. "In onze stad zijn de straten te vies, dus bij het opvegen van de blaadjes komt veel restafval als sigaretten en kauwgom mee", zegt Peter Paul Ekker, woordvoerder van de gemeente Amsterdam. "Door die vervuiling zijn de bladeren niet meer te gebruiken voor compost." Dat geldt wel voor bladeren uit parken en plantsoenen.

In Oost-Nederland verwerkt het bedrijf Circulus Berkel het afval van acht Gelderse gemeenten. Gevallen blad dropt het bedrijf zonder bewerking bij boeren en hoveniers. "Wij zijn vooral een logistiek bedrijf", legt communicatieadviseur Frederike Kleijn uit.

"Gemeenten kunnen zelf het blad opvegen, maar besteden dat vaak uit aan ons. Wij brengen de blaadjes naar de boeren, die ze vervolgens zelf opslaan en na een aantal jaar kunnen gebruiken als compost."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden