Waar blijven de gewone vrouwen?

De gewone man is boos en de kranten staan bol van die boosheid. In weerwil van het feit dat hij een wisselend signalement heeft en slecht is te lokaliseren, krijgt hij volop aandacht.

Gewone vrouwen daarentegen lijken niet te bestaan, hoewel hun stem cruciaal is in een wereld vol boze mannen. Ook vrouwen zijn weleens boos, maar ze breken niet eerst alles af om opnieuw te beginnen. Ze beginnen meteen.

Dat is efficiënter, maar minder spectaculair en ook minder trendy. Breken is in, bouwen niet. Dagelijks zijn mensen bezig ijskappen, het tropisch regenwoud, biodiversiteit en - via het nationalisme - de medemens af te breken.

De jeugd heeft allang de toekomst niet meer en oudere generaties, boze mannen voorop, verlangen terug naar de tijd van ophaalbruggen en grenzen, toen enkel de Pieten zwart waren, in plaats van de halve stad.

Ieder weldenkend mens weet dat het verleden voorbij is en dat populistische leiders die doen of het morgen weer gisteren kan zijn, de kiezer net zo bedriegen als het establishment doet. De elite liegt over vandaag, de populist over vroeger. Het gevolg is een status-quo, een algehele verlamming, juist nu handelen is geboden.

undefined

Beteugelen

Willen we onze aarde niet compleet naar de bliksem helpen, dan moeten we per direct de vervuiling beteugelen en voedsel- en energievoorziening anders organiseren.

Zijn vrouwen zich sterker bewust van de toekomst dan mannen? Moeders onder de vrouwen hebben zich negen maanden in de toekomst moeten verdiepen, maar misschien hebben níet-moeders nog wel langer gepiekerd. Toch ontbreken vrouwen in veruit de meeste praatshows en stippelen ze geen beleid uit. Vrouwen hebben het zelfs niet tot gewone vrouw kunnen brengen. Sommige mopperen mee met hun man, anderen wassen zijn spandoeken uit of verbijten in stilte hun zorgen. Dat is ontoelaatbaar. Vrouwen zijn niet beter opgeleid om zich net als hun oma's te schikken.

Onverbiddelijker dan Trump en Poetin is tenslotte de toekomst zelf, die zich door niemand laat stoppen en al helemaal niet door boosheid of uit boosheid herrezen muren. De enige manier om de toekomst milder te stemmen, is haar tegemoet te treden. En daarin zijn vrouwen vermoedelijk sterker dan mannen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden