Waar blijft nou het debat over minderheden?

Een half jaar geleden was het land te klein, toen VVD-fractievoorzitter Bolkestein weer eens blijk gaf van grote bezorgdheid over het minderhedenbeleid.

Vlak na de provinciale- statenverkiezingen luchtte hij op werkbezoek in Duitsland zijn hart. Het NOS-journaal opende er zondagavond de uitzending mee. In de Tweede Kamer werd diezelfde week nog een spoedddebat gehouden. In dat debat moest Bolkestein behoorlijk inbinden. Hij kreeg te verstaan dat hij onderscheid moet maken tussen het beleid voor asielzoekers en voor migranten. Asielzoekers worden in ons land al vele jaren zeer gespreid opgevangen. Voor migranten ligt dat anders. Hun concentratie in de grote steden is het gevolg van een overheidsbeleid van tientallen jaren, dat niet zomaar is terug te draaien. Gemakkelijke oplossingen zijn niet voorhanden, werd in dat debat vrij algemeen vastgesteld. Minister van binnenlandse zaken Dijkstal beloofde met een notitie te komen over een analyse van de problemen. Fractievoorzitterr Rosenmöller van GroenLinks had daarom gevraagd. De notitie laat nog steeds op zich wachten. Het hete onderwerp lijkt inmiddels flink afgekoeld. Ook uit de berichtgeving over de algemene politieke beschouwingen kreeg ik niet de indruk dat het vraagstuk van de concentratie van migranten veel aandacht heeft gekregen.

Voor wie zich de commotie van het voorjaar nog herinnert, is dat ongerijmd. Het kan toch niet zo zijn, dat eerst Bolkestein geruchtmakende uitspraken moet doen voordat het kabinet en de andere fracties reageren. Het minderhedenbeleid vereist continue aandacht en niet slechts rond die verkiezingen. Want dat is precies de tijd dat er voor nuancering minder ruimte is. En minderhedenbeleid kan wel een beetje nuance gebruiken.

Om straks paniekvoetbal en onnodige polarisatie te voorkomen, lijkt het mij nodig de feiten rondom het migratievraagstuk nog eens grondig onder ogen te zien. Dan zal ook blijken dat de meeste feiten evenzovele gegevenheden zijn, waar niets of weinig aan valt te veranderen. In een zinnig minderhedendebat gaat het er uiteindelijk om openlijk en beargumenteerd rekenschap te geven van de bestaande en gewenste situatie. Over een beschrijving van de bestaande situatie mag tussen de democratische partijen geen verschil van mening blijven bestaan. Over de gewenste situatie kunnen de standpunten verschillen. Maar van alle partijen mag wel gevraagd worden dat het wenselijke wel een zekere mate van realiteitswaarde heeft. En een spreidingsbeleid voor migranten is, los van de principiële kant van de zaak, niet erg realistisch. Wie dat namelijk bepleit, zal het huidige volkshuisvestingsbeleid flink op zijn kop moeten zetten. De combinatie van bevordering van het eigen woningbezit, de hoge huren, de doorstroming en de marktwerking versterkt alleen maar de natuurlijke tendens tot concentratie van migranten. Een spreiding van migranten op korte termijn is een kostbare affaire. Het zal een paar centen kosten om bijvoorbeeld de Turken en de Marokkanen uit Bos en Lommer elders te huisvesten. Maar laat elke partij die rekensommen maken en ook aangeven waar betaalbare woonruimte te vinden valt. Dan ben ik reuzebenieuwd welke partij het woord spreidingsbeleid nog in haar mond neemt.

Op langere termijn zal er sprake zijn van spreiding van migranten. We zien nu al het verschijnsel dat migranten, die een wat hoger inkomen hebben, zich aan de concentratie van migranten onttrekken en zich elders vestigen. Dat betekent overigens dat in wijken als Bos en Lommer de armere migranten blijven wonen en in zijn totaliteit neemt hun aantal eerder toe dan af. Dat zijn de harde feiten.

Een landelijke discussie over die feiten moet niet langer uitgesteld worden. Straks zijn er weer verkiezingen en beloven sommige politici, voor je het weet, aan verontruste kiezers opnieuw een spreidingsbeleid. Het paniekvoetbal zal dan opnieuw beginnen. Een spoeddebat zal niet helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden