Waar blijft nieuwe aanwas gespecialiseerde agenten?

null Beeld anp
Beeld anp

Veel bankjes voor leerlingen van de politieacademies zijn leeg. Er worden slechts mondjesmaat zeden­rechercheurs, (mitrailleur)schutters, ME'ers, personeel voor de financiële recherche en cybercrime-specialisten opgeleid. De beschikbare docenten werpen zich nu op het onderhoud van hun lesmateriaal of nemen overuren op.

De instroom voor aspirant-agenten op de politieacademie is eveneens lager dan in voorgaande jaren. Maar de lege plekken zijn vooral te vinden bij de opleidingen waar een politieman tot gespecialiseerde vakman moet worden gemaakt.

De Nationale Politie bevestigt dat er minder wordt opgeleid, maar kan geen duidelijke cijfers over het verschil tussen opleidingsaanbod en
-vraag geven. "De tijdelijke overcapaciteit van docenten wordt gebruikt voor professionalisering van de academie. Daarnaast lopen docenten mee met eenheden."

De afname is te wijten aan de reorganisatie 'waardoor het nog niet duidelijk is wie op welke plek komt en welke opleidingen daaraan zijn gekoppeld'. Ook door het nucleaire topoverleg, vorig jaar in Den Haag, zijn minder politiemensen naar meerjarige opleidingen gegaan. Voor cybercrime worden op korte termijn vacatures opengesteld. Deze nieuwe instroom krijgt later dit jaar een opleiding. Dat geldt ook voor de financiële rechercheurs.

Bij de Nationale Politie geldt een vacaturestop. Het korps moet de komende jaren terug naar 49.500 arbeidsplaatsen (in 2017). Eind november 2014 bedroeg de operationele sterkte nog 51.520 fulltime plekken.

De mega-reorganisatie leidt niet alleen tot minder opleidingen, maar veroorzaakt ook onvrede bij agenten. Zij protesteren tegen hun indeling in wat het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie heet. In het verleden waren er meer dan 16.000 functieomschrijvingen bij de korpsen. Dat aantal is teruggebracht naar 90.

En iedere functionaris moet nu van de meest passende indeling worden voorzien. Duizenden agenten hebben intern bezwaar aangetekend tegen hun indeling. Maar liefst 2600 politieagenten hebben zich gevoegd bij de bestuursrechter op elf rechtbanken. Vijf rechtbanken hebben al uitspraken gedaan, van vijf rechtbanken worden de uitspraken binnenkort verwacht. De dossiers die bij de rechtbank Groningen liggen, moeten nog worden behandeld.

In een groot deel van de uitspraken is de uitkomst positief voor de werkgever. De Nationale Politie heeft de regels naar behoren toegepast. Recent boekte een aantal politieagenten een succesje bij de rechtbank Zeeland/West-Brabant. Die oordeelde dat het korps bij de indelingen te weinig rekening heeft gehouden met een verschraling van het takenpakket van een aantal politiefunctionarissen.

De politiebond NPB hoopt dat die uitspraak doorklinkt in het hoger beroep dat veel agenten hebben ingesteld bij de Centrale Raad van Beroep. Die zaken worden op 16 april behandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden