Commentaar

Waar blijft een eerlijk verhaal over zorg?

Een spandoek met de afkorting Rest In Peace bij het MC Slotervaart Beeld ANP
Een spandoek met de afkorting Rest In Peace bij het MC SlotervaartBeeld ANP

Burgers kunnen knap inconsistent zijn in hun wensen over de gezondheidszorg, schreef oud-politicus en -ziekenhuisdirecteur Wouter Bos kort geleden in de Volkskrant. Ze willen een uitgebreid basispakket, luxere verpleeghuizen en meer geld voor het personeel, maar geen hogere zorgpremie.

Als politici op die conflicterende misstanden aangesproken worden, vervolgde Bos, is het het makkelijkste om maar even mee te echoën, terwijl je de burger op zo'n moment eigenlijk streng moet toespreken en een beetje moet opvoeden.

Politici lijken inderdaad bijzonder huiverig om een eerlijk verhaal te vertellen over de zorg. De recente ziekenhuisfaillissementen maken dat pijnlijk duidelijk. Minister Bruins (medische zorg) maakte het zijn critici wel heel makkelijk door te spreken over het ziekenhuis als een 'stapel stenen', en het faillissement als 'stresstest'. Dat bood bijvoorbeeld CDA-leider Buma, zaterdag op het partijcongres in Groningen, ruim baan om uit te halen naar het 'liberale rendementsdenken'.

Dergelijke kritiek zou flink aan kracht winnen als die vergezeld ging van een duidelijk tegenverhaal. Moeten kleine ziekenhuizen dan koste wat kost overeind gehouden worden? En hoe moet dat, met behoud van kwaliteit en tegen een redelijke zorgpremie?

Minister Bruins begreep zelf waarschijnlijk ook wel dat zijn taalgebruik wat te zakelijk was. Misschien wel daarom zei hij ook nog dat de spoedeisende hulp en verloskunde in Lelystad open moeten blijven, en dat de overheid daarvoor desnoods bijspringt. Dat was voorbarig, gezien het feit dat de spoedhulp in Lelystad vandaag in elk geval voorlopig dichtgaat.

In de spreekkamer wil je het niet over geld hebben, maar een ziekenhuis heeft een zakelijke kant, schreef zorgeconoom Marcel Canoy zaterdag in deze krant. Als je die verwaarloost gaat dat ten koste van premiegeld en andere zorg. Daarom moet een ziekenhuis volgens hem failliet kunnen gaan. Dat is inmiddels een paar keer gebeurd. De ziekenhuizen in Spijkenisse en Dokkum bleken daarna in afgeslankte vorm goed verder te kunnen.

Het opdoeken van het Slotervaartziekenhuis ging inderdaad te snel. Bij een dreigend bankroet mag je bovendien verwachten dat de verantwoordelijke minister eerder op de hoogte is en meepraat. En de precieze rol van ondernemers zoals Loek Winter, en hoe vastgoed- en zorgbelangen mogelijk verstrengeld raken, verdient opheldering, zonder in karikaturen te vervallen. Maar burgers schieten niets op met politici die hen naar de mond praten. Ziekenhuizen kunnen terug aan het staatsinfuus, maar dat gaat veel geld kosten en leidt niet per se tot kwalitatief goede zorg. Verandering in de ziekenhuiszorg gaat even zeer doen, maar is wel nodig.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer commentaren op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Waarom ook een ziekenhuis gewoon failliet moet kunnen gaan

De berichtgeving over het faillissement van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen was eenzijdig, betoogt econoom Marcel Canoy. Ook een ziekenhuis heeft een zakelijke kant.

Waarom moet het Slotervaartziekenhuis zo snel dicht?

Verontwaardiging alom over de plotselinge sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Waarom moet het zo snel allemaal? ‘Dit heeft niemand gewild.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden