Waar blijft de Bundesbank?

Van onze redactie economie AMSTERDAM - "Een enorme chaos en hectischer dan ik ooit heb meegemaakt." Hans Poppe, hoofd valutabedrijf bij ABN Amro staat middenin het rumoer van de zaal waar de val van Italiaanse lire en Brits pond uur na uur onstuitbaar lijkt.

De eerste twee dagen van deze week was het in deze dealing room op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam-Zuidoost al drukker dan ooit. Poppe, twintig jaar in het vak, kent geen parallellen. Zijn mensen, in maximale bezetting aanwezig, leven in de sfeer van 'alle verloven ingetrokken'.

Hun werk is de uitvoering van de valutatransacties, wat betekent: voortdurend de loop van de wisselkoersen in de gaten houden en snel reageren.

"Het was vandaag hectischer dan maandag en dinsdag" , zei hij gisteravond. "Het begon vorige week al te spannen, dat eindigde in de devaluatie van de lire zondag en het bericht van de Bundesbank dat ze de rente zou verlagen. Maandag heeft iedereen het een beetje aangekeken. Dat de Bundesbank maar met een kwart procent bleek te zakken, is de markt enorm tegengevallen. De teleurstelling begon maandagmiddag. We wisten toen dat het volgende slachtoffer het Britse pond zou worden."

Poppe zag het pond en de lire gisteren zakken tot 'dik onder de interventieprijs' die is afgesproken binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS). Hij spreekt van 'een massale aanval van de valutamarkten naar de centrale banken'.

"Grote afwezige is de Duitse Bundesbank" , zegt Poppe na de meest wilde handelsdag die hij zich kan herinneren. "Die is de spil. Woensdag, midden op de dag ging het gerucht dat de Bundesbank donderdag zou besluiten de rente met twee procent te verlagen. Dat zet dan weer de toon voor wilde bewegingen. Maar we weten niets, de centrale bankraad in Frankfort heeft elke week op donderdag zijn wekelijks beraad." Ook de ziekte van Mitterrand zorgt voor opwinding.

Zonder zulke geruchten was het officiele gebeuren gisteren al wilder dan ooit. De centrale banken van de EMS-landen moeten - zo denkt Poppe - het meer dan razend druk hebben gehad. Hij vindt het niet netjes om te zeggen dat het bij hen ook 'chaos' is, zoals bij de handelsbanken, nee: 'paniek' lijkt hem een voldoende typering. Dat is te zien aan De Nederlandsche Bank en de Belgische centrale bank die onverwacht allebei met discontoverlagingen kwamen.

Verschil met bijvoorbeeld 'Zwarte Maandag', de beurskrach van oktober 1987 is er zeker, zegt Poppe. Toen was het zo, dat de centrale banken ingrepen om de val van de effectenbeurzen te stuiten. Nu is het zo, dat de Europese centrale banken wel moeten handelen, het gaat om hun eigen afspraken binnen het EMS.

Gisteren eindigde de dag voor de valutahandelaren van ABN Amro om half zes, maar ze hadden nog ruim tijd nodig om het slagveld van de dag te overzien: het pond en de lire ver onder de afgesproken bodem van het EMS. "Disorderly market, volstrekte chaos" , zucht Poppe. Vandaag vervolg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden