Weblog

Waar blijft dat aanbod voor een flinke batterij?

Welk slim energiebedrijf zet hier batterijen bij? Beeld Vincent Dekker
Welk slim energiebedrijf zet hier batterijen bij?Beeld Vincent Dekker

Batterijen, ik heb er al vaker over geschreven, zijn de toekomst voor een duurzame energievoorziening. Die toekomst kan morgen beginnen, als er een Greenchoice opstaat die batterijen in mijn kelder zet.

Stroom uit zonnepanelen kan bij mij thuis al goed concurreren met stroom van het net. Alleen schijnt de zon 's avonds en 's nachts niet, waardoor ik toch niet zonder dat net kan. En overdag houd ik zonnestroom over, die ik dan graag aan het net teruglever. Gevolg: het net moet worden aangepast aan grillige stroompieken als de zon achter wolken verdwijnt en weer tevoorschijn komt.
Dat kan worden voorkomen als ik mijn stroom overdag thuis kan opslaan in een flinke batterij. Geen pieken meer bij de teruglevering, en 's avonds geen piek meer bij de stroomafname. Maar ja, die batterij is duur. Als ik die zelf moet betalen, kan mijn duurzame energieproject niet uit.

Nieuw-Zeeland
Als ik in Nieuw-Zeeland zou wonen, zou ik die batterij echter niet zelf hoeven te betalen. Energiebedrijf Vector levert daar op proef pakketten bestaande uit zonnepanelen voor 3 kWP (wat ik ongeveer op mijn dak heb), en een batterij van 10,7 kWh. Over een periode van twaalf jaar berekend komt de consument daarmee goedkoper uit dan met louter stroom uit het net.
Vector vraagt voor die batterij echter wel minder dan wat het ding Vector zelf kost. Subsidie van de energieleverancier waarmee die leverancier zijn eigen handel onderuit haalt? Nee, zegt topman Simon Mackenzie in een interview met Renew Economy, Vector bespaart zo juist geld.

Voordeel delen
Het Nieuw-Zeelandse energiebedrijf hoeft nu namelijk minder in zijn netwerk te investeren. Als je de pieken uit het net haalt, kun je met een goedkoper net toe. Niet alleen overdag, bij bewolking, scheelt dat. Ook 's avonds als we allemaaltegelijkde koffiezetter aanzetten. En in de winter kun je die batterij laten opladen met stroom uit het net op het moment dat de centrales meer leveren dan de acute vraag. Je krijgt dus ook dan een veel evenwichtiger stroomlevering.
Het voordeel dat Vector zo aan batterijen overhoudt, deelt het met zijn klanten. Die krijgen hun batterij daarom met grote korting.

Nu al zinvol
Het idee is niet echt nieuw. De afgelopen jaren wezen Britse onderzoekers al op het gunstige effect van batterijen op het netwerk en de stroomkosten. Maar de prijs van batterijen is het afgelopen jaar zo snel gedaald, dat het nu echt loont voor energiebedrijf en consument om ze samen te exploiteren, aldus MacKenzie.

Ik ben benieuwd wanneer het idee uit Nieuw-Zeeland door een energiebedrijf uit oud Zeeland, of een van onze andere provincies, bij mij thuis tot iets moois leidt.

Ook zin Nieuw- of oud-Zeelands stroomnieuws? Plug dan ook geregeld op Twitter in bij @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden