Waar bleef de regie van Dijsselbloem?

Oppositie zal met harde verwijten komen in debat over ABN Amro

Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën kan erop rekenen dat hij vandaag een geladen oppositie tegenover zich vindt in de Tweede Kamer, tijdens het debat over het beloningsbeleid bij staatsbank ABN Amro. Een motie van wantrouwen van SP of PVV hangt in de lucht. En hoewel vaststaat dat daar geen meerderheid voor is, blijft zo'n motie even slikken voor een bewindspersoon.

Regeringspartij VVD zal zich gedeisd houden tegenover de sociaal-democraat. Fractieleider Halbe Zijlstra verzuchtte afgelopen zondag in het tv-programma 'Buitenhof' dat de politiek terughoudendheid past over de loonsverhoging van een ton in 2014 voor de ABN Amro-top.

Zijlstra wees erop dat de Tweede Kamer een aantal jaren geleden zelf heeft ingestemd met het beloningsbeleid voor topbestuurders van banken die in handen zijn van de staat. De 100.000 euro aan salarisverhoging past binnen de afspraken. De VVD-fractieleider heeft de blik al weer gericht op de beursgang. Daarvoor is rust nodig, meent Zijlstra.

De PvdA heeft wellicht wat meer noten op de zang, maar die fractie zal zich tevreden stellen met het besluit van de banktop om definitief af te zien van de loonsverhoging. Totdat de beursgang volledig is afgerond natuurlijk, want daarna gelden weer andere, ruimere beloningsregels.

Het vuurwerk komt vanuit de oppositie. Dijsselbloem zullen twee belangrijke verwijten worden gemaakt. Ten eerste: waarom heeft de minister de Kamer vorig jaar niet zelf actief geïnformeerd over de loonsverhoging en moest de Kamer dat uit het jaarverslag van de bank over 2014 vernemen? Had de minister de Kamer zelf actief op de hoogte gesteld dan was er ook deining ontstaan, maar die zou snel zijn weggeëbd. En Dijsselbloem had dan in ieder geval de regie zelf in handen gehouden en de lucht kunnen klaren. De beursgang had niet in gevaar hoeven komen.

In zijn schriftelijke beantwoording van de Kamervragen van gisteren schrijft de minister dat het formele besluit over de loonsverhoging al dateert van 2012, onder zijn voorganger Jan Kees de Jager (CDA). Dus vorig jaar is helemaal geen besluit genomen waarover hij de Kamer had kunnen informeren.

De minister wijst er ook op dat hij de Kamer vorig jaar tijdens een debat in oktober heeft meegedeeld dat de banktop in 2012 en 2013 eenmalig heeft afgezien van de salarisverhoging. Maar hij geeft toe dat hij daar 'expliciet aan had moeten toevoegen' dat de salarisverhoging in dat jaar (2014) wel was uitgekeerd. Dit verzuim zullen oppositiepartijen als SP, PVV en GroenLinks hem zwaar aanrekenen.

Het tweede verwijt dat Dijsselbloem treft is dat hij geen dringend appèl op de bankbestuurders heeft gedaan om ook in 2014 af te zien van de salarisverhoging. Sterker nog: waarom heeft hij zijn 'onaanvaardbaar' niet uitgesproken? De minister stelt zich op het standpunt dat het besluit tot salarisverhoging formeel juridisch correct was en binnen de wet paste. Hij zei er wel bij dat zo'n verhoging onverstandig zou zijn, omdat die in de samenleving en bij medewerkers van de bank (die op de nullijn staan) slecht begrepen zou worden.

President-commissaris Rik van Slingelandt van ABN Amro bevestigde dinsdagavond tijdens de hoorzitting dat Dijsselbloem inderdaad gewaarschuwd heeft. Maar op de vraag hoe de bank zou hebben gereageerd op een dringende oproep om af te zien van de salarisverhoging, kwam geen antwoord. Misschien weet de minister het antwoord wel. Dat zal vandaag blijken.

undefined

Toch nog beursgang

Na alle maatschappelijke en politieke commotie en na het besluit van Dijsselbloem om de beursgang van de bank dit jaar niet door te laten gaan, is de salarisverhoging door de bankbestuurders overigens weer keurig teruggestort. Ligt het aan dit kabinet dan wordt nu nog voor het einde van het jaar alsnog een begin gemaakt met de beursgang.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden