null

UpdateVirus

Waar bevinden zich de Nederlanders in ‘coronagebied’?

De vijftien uit Wuhan geëvacueerde Nederlanders, die de afgelopen twee weken in quarantaine zaten, zijn niet ziek geworden en hebben het coronavirus niet onder de leden. Zes van hen zaten op een centrale plek en negen waren thuis in quarantaine. De Nederlanders kwamen op 2 februari in Eindhoven aan nadat zij met een vliegtuig uit China werden opgehaald.

Op het cruiseschip de Westerdam, met in totaal 1455 passagiers aan boord, zaten 91 Nederlanders. Het schip vertrok twee weken geleden uit Hongkong en is daarna door vijf landen geweigerd. De meeste passagiers hadden het schip al verlaten in de Cambodjaanse havenstad Sihanoukville, toen bekend werd dat een opvarende, een 83-jarige Amerikaanse vrouw, was besmet. Dat bleek toen zij aankwam in Maleisië.

Zij vloog met tien anderen, onder wie twee Nederlanders, van Cambodja naar Maleisië. Daar zit de groep voorlopig vast. De beslissing of ze in quarantaine moeten of binnenkort weer verder mogen reizen, ligt bij de lokale autoriteiten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Drie Nederlanders reisden via Dubai en zijn zaterdag op Schiphol geland. De overige 55 Nederlandse passagiers die het schip al hadden verlaten, zijn met vluchten naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh vertrokken. Dat meldt Holland America Line (HAL), de eigenaar van de Westerdam, in een verklaring. Ze zijn op doorreis of op weg naar huis. Het RIVM zegt dat de GGD contact opneemt met de passagiers die in Nederland aankomen. Voor elke passagier wordt bepaald of en welke maatregelen nodig zijn. Mocht iemand klachten hebben dan wordt hij geïsoleerd en getest.

Op het schip zitten nog 233 passagiers vast, onder wie 31 Nederlanders. Het is nog niet duidelijk wanneer ze het schip af mogen. “We werken nauw samen met regeringen. De situatie wordt per dag bekeken”, aldus HAL.

Op het cruiseschip de Diamond Princess bevinden zich vijf Nederlanders, die niet besmet zijn. Het schip ligt sinds 3 februari in quarantaine in de haven van Yokohoma in Japan nadat een man uit Hongkong besmet bleek te zijn met het coronavirus. 454 van de 3711 mensen aan boord zijn besmet. Tot 19 februari mogen passagiers hun hut niet verlaten.

Australië, Hongkong, Zuid-Korea, Canada en Italië gaan passagiers van het cruiseschip evacueren. De Verenigde Staten haalden al driehonderd mensen terug, die naar verwachting maandag thuis aankomen. Nederland doet dat vooralsnog niet.

Rode kruis opent gironummer

Het Rode Kruis opent gironummer 7244 waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting en psychosociale hulp en verleent assistentie in landen die al getroffen zijn. Voor de extra hulp is volgens de hulporganisatie 30 miljoen euro nodig.

"De hulp is bedoeld voor landen die al getroffen zijn door het virus maar zeker ook voor andere, kwetsbare landen in Afrika en het Midden-Oosten", aldus een woordvoerder. Doordat er over de gehele wereld wordt gereisd, is er een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises en waar de gezondheidszorg vaak al overbelast is.

Het gaat er ook om een extra vinger aan de pols te houden in landen met een overbelaste gezondheidszorg. "In zoveel mogelijk talen verstrekken we informatie over de te nemen voorzorgsmaatregelen en hygiëne", aldus de woordvoerder.

"Met simpele maatregelen als voorlichting en handen wassen kunnen we al veel effect hebben", zegt Frido Herinckx, die de wereldwijde hulpverlening van het Rode Kruis coördineert.
"Omdat het om een nieuw virus gaat, waarover nog niet alles duidelijk is, ligt de verspreiding van nepnieuws op de loer. Het is belangrijk dat mensen de juiste informatie krijgen, zodat zij weten wat er speelt, maar ook om onnodige paniek te voorkomen", aldus Herinckx.

Lees ook:

Hoe China het Wuhan-virus probeert te stoppen? Het land heeft geleerd van de Sars-uitbraak

Peking kondigt volledige openheid af over de longziekte die is uitgebroken in de stad Wuhan. Dat moet helpen deze nieuwe epidemie te stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden