Waar Anne Frank nog gelukkig was

Het woonhuis van het gezin aan het Amsterdamse Merwedeplein gaat een dag open voor bezoek

Merwedeplein 37-II in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Hier woonde Anne Frank samen met haar ouders en zus Margot van december 1933 tot 6 juli 1942. Toen begon de onderduik in het achterhuis aan de Prinsengracht, die voor Anne en haar zus eindigde met hun dood in het concentratiekamp Bergen-Belsen, maart 1945.

De woning aan het Merwedeplein is 'de plek waar Anne gelukkig was'. Zaterdag 10 december krijgen driehonderd mensen de gelegenheid om het huis te bekijken. Zeker duizend mensen zijn teleurgesteld, maar langer openstellen is volgens de eigenaar, woningcorporatie Ymere, niet mogelijk. Het huis is sinds de aankoop en restauratie in 2005 in gebruik als toevluchtsoord voor buitenlandse schrijvers die in hun eigen land worden onderdrukt en vervolgd. Het Nederlands Letterenfonds huurt het huis van Ymere. "Anne Frank wilde zelf graag schrijver worden, dus dit is een passende bestemming", zegt woordvoerder André Bakker van Ymere.

Tussen het verblijf van twee schrijvers in heeft de corporatie even tijd om kozijnen te vervangen en het behang (een fotoprint van het origineel uit de jaren dertig) weer goed te bevestigen. Dan blijft er nog welgeteld één dag over voor bezichtiging. Jacqueline van Maarsen ('Jopie' in Annes dagboek) zal als eerste het huis bekijken waar ze als kind met Anne heeft gespeeld. De maandag erna neemt de volgende schrijver zijn intrek in het huis.

De openstelling is volgens Ymere-woordvoerder Bakker vooralsnog eenmalig. "De belangstelling is in principe oneindig, maar we moeten het tot deze ene keer beperken. Op herhaling is geen zicht."

De driehonderd bezoekers vormen een groot contrast met de miljoen mensen die jaarlijks het Anne Frank-huis aan de Prinsengracht bezoeken. Het is volgens Bakker nooit de bedoeling geweest om van het huis aan het Merwedeplein ook een museum te maken. Het is weliswaar minutieus in de oude staat teruggebracht, maar is niet geschikt als museum. Bovendien staat het Achterhuis als onderduikadres symbool voor de Jodenvervolging waaraan Anne Frank een gezicht heeft gegeven. Anne begon in het huis aan het Merwedeplein met het schrijven van haar later wereldberoemd geworden dagboek. Het dagboek zelf kocht ze in boekhandel Jimmink, nu nog betrokken bij de openstelling. De huidige eigenaar, Gert Jan Jimmink, nam het initiatief voor een beeld van Anne Frank op het Merwedeplein. Het beeld herinnert mede aan de 17.000 Joden die uit de Rivierenbuurt zijn weggevoerd. Slechts vierduizend van hen overleefden de oorlog.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden