Waalse tv-zender laat België uiteenvallen

Vlaanderen heeft zich onafhankelijk verklaard. Albert II, de Koning der Belgen, heeft het land verlaten.

Dat klinkt alarmerend, zeker als de Waalse publieke zender RTBF er de reguliere uitzendingen voor onderbreekt. Meer dan een half miljoen Belgen zagen het woensdagavond, en nationale en internationale media zochten direct koortsachtig en vergeefs naar bronnen om het nieuws bevestigd te krijgen. Een telefoontje ten einde raad naar de RTBF zelf gaf uitsluitsel: Het was allemaal nep.

Politici en journalisten zijn woedend over de uitzending. Er werkten namelijk echte journalisten en echte politici mee. Onder meer voorzitter Herman de Croo van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het federale parlement, zat in het complot, evenals grote Frans- en Nederlandstalige politici als José Happart en Jean Marie Dedecker.

De critici vinden dit geen grap meer. Maar volgens de RTBF was het ook niet als grap bedoeld. De omroep wilde aantonen dat het voortdurende debat over een splitsing van België theoretisch lijkt, maar wel degelijk concrete gevolgen kan hebben. „De hypothese is geloofwaardig”, zegt de verantwoordelijke directeur Alain Gerlache. „Kijk maar hoeveel mensen erin geloofden.”

De verzonnen nieuwsuitzending werd gevolgd door een echt debat tussen Vlaamse en Franstalige politici over de mogelijkheid dat België zou barsten. Gerlache ontkent dat het programma anti-Vlaams zou zijn, want „het debat was zeer verrijkend en van goede kwaliteit”.

De Belgische premier Guy Verhofstadt veroordeelt de uitzending echter. „Al degenen die meededen aan het programma zouden zich moeten bezinnen”, zegt hij. Staatsveiligheid, de Belgische veiligheidsdienst, betreurt de ’lichtzinnigheid’ van de uitzending. Ook het Belgische Koninklijk Huis, hét symbool van de eenheid van België, laat weten niet geamuseerd te zijn en werpt zich op als de spreekbuis van de bevolking: „In de ogen van vele kijkers getuigt deze grap van slechte smaak.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden