Waalre vraagt zich af: wie en waarom?

Ramptoeristen kijken via openingen in de zwarte schermen naar het zwaar beschadigde gemeentehuis in Waalre. Beeld ANP
Ramptoeristen kijken via openingen in de zwarte schermen naar het zwaar beschadigde gemeentehuis in Waalre.Beeld ANP

Zwartgeblakerde kozijnen, een ingestort dak. Van het gemeentehuis in het Brabantse Waalre was gisteren niet veel meer over dan een geraamte van houten palen en wat muren. Het monumentale pand uit 1929 werd compleet verwoest door een brand nadat twee auto's rond drie uur 's nachts op het gebouw waren ingereden. Wie doet zoiets en waarom? De gemeente, politie en het OM tasten nog in het duister.

"Zonde", zucht Toon Mesman (66), terwijl hij naar het geruïneerde pand kijkt. Op de achtergrond zijn brandweerlieden druk bezig. Vlokken blusschuim vliegen in de rondte. Voor Mesman is het gemeentehuis niet zomaar een gebouw. Zijn ouders, hijzelf en veel andere familieleden hebben elkaar op die plek het jawoord gegeven. Als voormalig onderhoudsmedewerker bij de gemeente kent hij het pand door en door. "Zie je die kozijnen?" wijst Mesman naar de voorkant. "Daar heb ik nog aan getimmerd. We moesten altijd originele materialen gebruiken vanwege de monumentale status. Daar is nu niets meer van over. Het enige wat je nog ziet, zijn de koepels aan de voorkant."

Wie zoiets zou kunnen doen? Mesman: "Geen idee". Zijn zwager Peter van Kasteren (65) weet het ook niet: "Hier gebeurt nooit zoveel. Behalve kleine conflicten tussen de dorpen Aalst en Waalre. Maar dat gaat meer over verkeersborden."

Verderop klinkt geroezemoes over het plaatselijke woonwagenkamp. Daar is het iets minder rustig dan in de bosrijke villawijk achter het gemeentehuis. Drie weken geleden werd er nog 600 kilo grondstoffen voor synthetische drugs gevonden. Ook discussiëren de bewoners van het woonwagenkamp al jaren over een nieuw bestemmingsplan van de gemeente. Locoburgemeester Ron Bonouvrié wil niet zeggen of deze zaken iets met de aanval te maken hebben. "We weten nog niets. Niet wie het gedaan heeft, en ook niet waarom. Het is in ieder geval buitenproportioneel en onaanvaardbaar. Een ondermijning van de rechtsstaat."

Uit voorzorg worden de huizen van de burgemeester, die vanwege de brand eerder terugkomt van vakantie, en wethouders in de gaten gehouden. Een standaardprocedure, zegt Bonouvrié. Uit het onderzoek van het OM en de politie moet meer duidelijkheid komen.

Een paar kilometer richting het volgende dorp fietst een bewoner rond op het woonwagenkamp. Er zijn meer pottenkijkers dan normaal. Af en toe scheurt er een fotograaf die ook iets opving over 'discussies' over het terrein om snel een plaatje te schieten. "Belachelijk", vindt een 47-jarige bewoner die niet met zijn naam in de krant wil. "Het is iedere keer weer raak. Gebeurt er iets, wordt er naar ons gewezen. Hoe moeten wij ooit van dat slechte imago afkomen? Ik lag vannacht gewoon op één oor hoor. Net als de rest hier."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden